söndag 19 april 2009

Brummat runt..







Jag fick jobba idag,för Nicola är sjuk. Söndagar består mestadeles när man jobbar, i att åka runt ge alla håstar mat och kolla så de mår bra. Det är många hagar, och man måste kolla andning ,om håsten är halt,eller har andra skador. Det innebär man går runt varje häst. Det tar sin lilla tid. Det görs varje dag två gånger om dagen. Men på söndagar är det nåstan bara det som görs. Sen fick jag hjälpa Monica att ge de två nyfödda fölen stelkrampsspruta. Det föddes två igårkväll ett sto och ett hingstföl. Båda efter Toss out. Mammorna var Fidji bi och Ramona sol. Ramona sol har mastites vilket innebär att fölet inte får mjölk som det ska. Vi hadde inget pulver hemma och det är söndag så det har varit till att mjölka andra ston och ge fölet. Luca har köpt en liten handpump för mjölkning, den var jättebra. Det är drygt att mjölka för hand. Och ungen ska ha en gång i timmen. Morgonen har varit fin men på eftermiddagen kom det regn. Ute i hagarna träffade jag på en pensionär hon går bara och har det bra Evelyn newton hon är 29 år och är lite lomhörd och har blivit vithårig på sina ställen. Annars mår hon bra. Jag tog en bild på henne. Vi har två viktiga fölston efter henne. Sen hadde hon två till som var superbra. Men oyster dog av en bröstcancer andra året jag var här. Det var ett bra sto som sprang in flera miljoner. Sen var det Fift avenue hon fick ett föl efter yankie slide och när fölet var tre veckor dog hon i kolik så jag fick föda upp fölet ,det är två år sedan nu. Jag lägger in en bild på mitt fordon för dagen med havrevagn efter.

4 kommentarer:

Pappa B sa...

Hörru, detta med hästlivet verkar mest bestå i att hämta veterinärer från olika håll i Italien. Måste josta en satans massa pengar att hålla stallen fulla med sjuklingar?
Sköt om både dig och havremopederna.
pappa B

lurigopalia sa...

Hehe nej det är en liten procent som är sjuka. Men med flera hundra hästar blir det endå en del att göra. Sen behövs det vetrinär för att kolla friska. Som tex betäcka dem, göra fryssemin,skriva ut recept på vacin avmaskning,kolla graviditet. Men vist det är inte en billigvärksamhet. Men de springer in en del på tävlingssidan också.Och hingstarna får väldigt bra betalt för betäckning.

Anonym sa...

ha ha det var ett riktigt fint raggar åk du åker omkring i. ja du har då ett slitsamt jobb. Men är det roligt och man älkar Hästar så finns inga jobbiga dagar. Vet du i kväll ska vi äta semlor, gubben är riktigt duktig på att baka semlor.. Så det blir semla lite när som helst. Fast nu är det siast semel baket för det här året. Kram Carina

Pappa B sa...

Tjosan i päronlunden.
Du har en söt liten kille i en plasthink som väntar på dig+ Kom in och hämta honom innan han blir skrynklig i baken.
pappa B