söndag 28 juni 2009

Processione per la Vergine della salute
















Jag har varit i Musestre på mässa och sen en prossion med en jungfrumaria. Varje söndag är det ett nöje att titta på alla fina gudstjänstbesökare. Speciellt barnen har fina kläder och är så söta. Här var det gubbar i alphattar med. Konfirmander,militärveteraner och ett äkta umpa bumpa band.Kyrkan ligger i en pytteliten by vid floden Sile. En riktig idyll.Jag brukar cykla dit och äta på någon av de tre resturangerna där. Det är jättefin mat och till en tredjedel av priserna i min by. Det är fest hela veckan i Musestre på onsdag blir det grillspett och dans då ska jag nog dit igen.

lördag 27 juni 2009

Sööööt..


Jag är inte så intreserad av bilar, men denna föll jag pladask för. Den nya killen på jobbet Lorenzo köper gamla bilar och renoverar dem. Denna är i toppskick och han vill ha femtusen euro för den. Det hadde varit en perfekt present för min systerdotter som fick körkort igår. Men tyvär saknas den där lottovinsten först. Imorgon ska jag minsan ut i en procision. Det är en madonna de konkar runt på. Jag ska givetvis ta med kameran och ta kort. Men den här prosionen är lite tråkigare än Pysens på Cesilien, inga nedförsbackar. Det enda som kan hända är om de ramlar av bron och ned i floden Sile. På tisdag öppnar en ny returang i byn det måste också kollas. Och jag börjar få riktig seperationsångest. Monica vår vetrinär slutar på onsdag. Hon ska till San fransisco och vidareutbilda sig i vetrinärsyrket.Jag kommer sakna henne jättemycket, nu blir jag själv tjej här . Viserligen har vi två damer på kontoret men dem ser man inte av så mycket.

torsdag 25 juni 2009

Lekfull..





Valley boss bi är en avelshingst. Han är min favorit. En smart häst som älskar bus. När han är i hagen så får jag vira ståltråd runt brädorna till ingången annars öppnar han. Han har då försökt att ta en pinne i munnen och peta upp brädorna. En annan variant han använt är att hoppa på brädorna. Det är inte poppis bland killarna att de får lov att laga hagen. Så jag brukar stoppa in div. saker åt honom att sysselsätta sig med då går det bra, han gillar bara inte ha tråkigt. Här har han en gren som han springer runt med i munnen. Han stegrar sig och hoppar runt med den och tycker det är kul..På bild två Shaina en häst från Österike som är här på betäckning

tisdag 23 juni 2009

Det växer så det knakar..





Både växter och djur. Fölen är avkommor till Pine chip och den lilla fuxen Love you.

fredag 19 juni 2009

blöt harpalt och t-shirt

Den här fölungens mamma hadde hormonrubbning så den hadde för lite mjölk och fölet förlorade snabt i kondition. Vi har fått sondmata den och håller nu på att försöka få den att äta ur krubba. Mamman har fått åkt hem till ägaren då hon blev elakare och elakare mot fölet och den riskerade skadas. Fölet får vara här lite till tills den inte behöver sondas utan dricker all mjölk själv. den dricker en fyra liter mjölk själv om dagen den skulle behöva dricka det dubbla så därför sondar vi den ger den mjölk i slang i näsan. Jag skulle vattna mina zucinisar ikväll då kom det fram en liten liten harunge jag råkat duscha. Den var så liten att den måste vart ganska nyfödd. Den hadde varit under zucinibladen. Fölet på videon snuttar jämt på min t shirt när jag sondmatar den och gnäggar ynkligt när jag går ifrån den. det käns inte så snällt. Men den ska till sin ägare så snart den är i bättre kondition.

Äckelflugor




I år har vi haft problem med en speciell fluga som lägger ägg i ögonvrårna och i småskråmor på hästarna. Larverna krokar sig fast i köttet på hästen så de går inte plocka bort. Och andra flugor har vi haft motgift för men dessa har inget hitintills bitit på. Larverna äter på hästen ofta inte så stor bit som här bara ett litet sår sen kläcks de och hästen läker. Det här kliar och hästen kliar sig och får infektion. Vi har sex hästar med detta. för om åren har det varit någon enstaka. Idag fick vi ett prov på en ny medecin mot detta vi skulle prova som inte kommit på marknaden än. Stackars Ida grandi på bilden behöver verkligen bli av med dessa. De har gått i tårkanalen som går från ögat ner till näsan..Håll tummarna för att detta hjälper. Man penslar på detta med en pensel. Vi hjälper ofta forskare med att få göra undersökningar på hästarna. Just nu har en gjort en stor undersökning på stressnivåer hos fölen efter förslossning när mamman är på undersökning. Vi har ju så många hsätar så det är tacksamt att forska på. givetvis är det bara sånt som inte är plågsamt för hästarna. En annan forskade på benställning och framtida benskador. Resultat av sånt här kan ju komma alla till gagn. Nu får vi prova den här medecinen och vi har inget att förlora för inget annat har hjälpt.

onsdag 17 juni 2009

Sista fölet för i år


Det blev Traffic jam som fick sista fölet för i år. Det föddes mitt på dagen och blev ett fint stoföl. Pappa är Toss out. Det var bra det blev ett stoföl för de tre sista fölen har varit hingstföl, två av dem helbröder till Kramer boy med Sugarcane hanover som pappa. Traffic jam är klassad som elitsto i Sverige sist jag kollade var hon etta på listan.Men det är kanske två år sedan. Hon är född 85 och skulle pensionerats redan förra året. Men hon blev gravid och de tänkte göra embriotransfer men embryot höll sig kvar. Men hon är pigg och mår bra. En jättesnäll häst. Det är varmt som tusan här vi har kring 25 grader på nätterna till och med. Jag frossar i färska aprikoser och skördar egna zucini. Snart har jag tomater också.Nu följer en period som de sista stona som fött föl ska betäckas sen blir det halvlungt en månad sen ska de första fölen separeras och vänjas gå i grimma och ettåringar kommer hem från bergen de ska tämjas och en del ska förberedas för de stora aktionerna i Milano.På bilden Magnum bi ett år gammal han föddes 2006 jag förlöste honom själv på min födelsedag. Han ska snart debutera i tävlingssammanhang. Han är son till just Traffic jam och Sugarcane hanover en helbror till Kramer boy. Jag har inte hunnit ta kort på nya fölet än.

söndag 14 juni 2009

MMMM jag njöt
















Jag låg och guppade på madrassen i havet. Jag hadde keps och solbrillor på. Och under dessa kunde jag helt skamlöst spana in allt läckert som såg ut att vara över 18. Allt snyggt Italien har i karlväg verkade vara på stranden idag. Synd/tur man inte är tjugo år yngre , då hadde jag haft fullt upp. Nu nöjer jag mig fördetmesta med att titta. Sen blev det en jätteglass med jordgubbar..Jag kan ju inte direkt påstå det varit synd om mig idag..

lördag 13 juni 2009

Guppa....




I morgon tidigt på morgonen tar jag min cykel, cyklar in till byn. Sedan tar jag bussen och tjugfemminuter senare kommer jag att vara i Jesolo kring halv nio på morgonen. Jag sätter mig vid ett fik vid stranden tar en cappocino och en toast och njuter. Sen ska jag lägga mig på en luftmaddras i havet och guppa och njuta. Jag ska ha en solstol modell väldigt bekväm. Jag har min kylväska brevid med lite melon, vatten och colalight. Jag tar med mig tom kylväska med bara kylklampar i sen fyller jag på den vid en vanlig affär alldeles innan stranden. Någon gång under dagen äter jag lite lätt något grillat kanske och sedan en glass modell supergod ..Det är vad jag ska göra imorgon det är nog det vetigaste man kan hitta på i den här värmen bilden är från stranden jag ska till och på luftmadrassen guppar ulrika min systerdotter..

onsdag 10 juni 2009

Dygnet runt..




Nu är det 11 stycken ston som är nära ägglossning som ska kollas var sjätte timme dygnet runt. Jag ska jobba en timme kanske lite mer kring midnatt. Vi får hoppas de fyra stona som är kvar för fölning håller lite igen. Men jag kollade jag tror det är ett par dagar innan nästa fölning. Sen att de släpper sina ägg de andra så de kan betäckas och bli klara för denna sesong. Monica börjar drömma om att få ligga på stranden och inte vara hemma med ständig jour.
allen på bilden har träd som blommar nu med små gulgröna blommor som doftar honung det doftar ljuvligt nu. fortsätter man den här allen kommer man till huset jag bor i. Den andra bilden är Kate bi och hennes föl efter Pine chip. Det fölet har så fula ben så det kommer troligen inte att registreras, den får bli ridhäst då.

måndag 8 juni 2009

Gammal..




Nog kände jag mig gammal och ledbruten i morse. Ett år äldre, jag hinner inte riktigt med och undrar fortfarande när jag ska bli så där vuxen och ansvarstagande,lugn och mogen???? Det kom två föl inatt och ikväll var jag helt själv här då kom ett föl till. Ett fint stort hingstföl efter Ganymade. Nu är det fem fölningar kvar. På ett sätt blir det lite lugnare. Men jag vet efter någon vecka får jag abstinens det är härligt när ett nytt liv kommer till världen. Jag fick öringar av chefen igår , det blev mat idag också och jag har fortfarande kvar. Jag får en del gratis. Ägg från hönsen här, Mina egna tomater snart,zucini,basilika,salvia,timjan,mynta,rosmarin,paprika,aprikos,plommon,äpple,vindruvor,björnbär,äpplen,päron och någon fisk och kyckling ibland. På bilden en av öringarna jag fick första bilden är Appaloosan Miss Bunny som snackar alvar med D katrhine..

söndag 7 juni 2009

Aprikoser och svensk besök...







Imorse var Sören Nordins barnbarn (Jan Nordins son) här. Jag hörde hej..Jag blev överraskad för jag viste inte han skulle komma. Jag svarade: Men ciao are you här..Jag lyckades klämma in tre språk i en mening. Förklaringen är att jag och Lars pratar engelska ,italienska eller svenska beroende på vem som är med. Jag tycker det är oartigt att prata ett språk en tredje part inte förstår om man kan undvika det. Lars hadde roliga nyheter han letar efter träningsmöjligheter och gård här i närheten. Han skulle och titta på gård nu. Lars är ung och duktig. Snäll mot hästarna , han har hela släkten Nordins hästkunnande han lärt av far i bakfickan. Sen har han själv nya ideer.Jag tror vi kommer få se mer av honom framöver. Får han bara in bra hästar i träning. Jag ska göra vad jag kan för att några härifrån ska gå till Lars. Han jobbade som privattränare utanför Bolonga,med det matrial han hadde gjorde han ett utmärkt jobb. Men saknade familjen därför flyttar han...Jag skrev förut jag skulle ta kort på min första mjölkuppfödda fölunge här. Hon är en stilig dam på tre år, jag var ute i hagen och hällsade på henne. Jag tog kort på Dorothy bi s hingstföl efter Toss out. Vi har kämpat i tre år innan hon blev gravid igen. Men ungen är fin. Dorothys mamma Gitana d asolo har vunnit Italienska derbyt bla. så den lille har att brås på.

En annan nyhet är att från och med september så är Baroncini tränare här åt Biasuzzi. Jag känner inte honom men han är vist bra en av Italiens bästa.

fredag 5 juni 2009

Slutprodukt efter 11 månader




Hingst Andower hall sto Nonosense woman och deras föl Open mind bi ..


Föltillverkning del 3







När man har ett sto som precis ska släppa sitt ägg och har semin så betäcker man stoet. Hon tvättas noga och man har sterila hanskar på sig. Ibland så tvättas stoet invändigt i livmodern också. Man sköljer henne med steril saltvattenlösning. Efter en fölning kan också behövas antibiotica i livmodern om det finns kvar föroreningar från placentan/moderkakan. Med färsk semin för man in ett plaströr i livmodern och sprutar in semin med en vanlig spruta i röret. Sen får man kolla efter så ägget släpper och blir befruktat. Frusen semin går till på nästan samma sätt. Man förvarar semin i behållare med flytande kväve. Och semin är i små plaströr som det på bilden, jag lade dit en sax för jämförelse av storlek. En betäckning kräver sex till fyra små plaströr det är en dos. Plaströret inhåller semin röret klipps upp i ena änden och förs in i en smal plasttub ochdras ut och kvar blir semin och ut kommer plaströret tomt på den sticka man förde in det med. på bilderna ett plaströr det varit semin i. Just denna var Exuinox bi. Han är ju i Usa därför har vi frusen semin av honom. I behållarna som är på andra bilden finns semin från olika hingstar vi ska använda under sesongen tex Love you, Andover hall, Sugarcane hanover, Pine chip och Varenne. Sen är det en bild på klinikens lilla medecinföråd. Vissa saker som antibiotica, desachock, smärtstillande osv. måste man alltid ha hemma.

Föltillverkning del 2


I boxen vid förra bilden betäcks också stoet. Det görs antingen med färsk semin eller frusen. Det beror lite på vilken hingst man valt till stoet. När det är någon av våra egna hingstar är det färsk semin som gäller. Toss out tex. han tappas på semin tre gånger i veckan under sessong. Det går till så att han först tvättas ren och för att komma åt att göra det leder man ett sto framför honom han står då uppbunden. Han är proffs och vet precis vad som gäller han blir tvättad och sedan leds han till dummyn. Det är som en låtsashäst han bestiger och så samlar man semin i något som liknar en stor kondom. En del hingstar är lite svårare att få att aceptera dummyn de kräver att ett sto står framför. Efteråt blir det havre och beröm. Jag visar en bild på dummyn. Det blir inga bilder på bestigande hingst eller sto i undersökning för det finns äckelpellar som tänder på sånt och jag vill inte finna bilder på våra fina hästar på djurporrsajter sedan. Jag tycker det är mäktigt att se vilken styrka hingsten har men kan inte alls förstå att vissa kopplar det till sex, deras eget sexliv sjukt.

Lite om föltillverkning..


Det första som krävs är ett sto som är brunstigt. I den här ställningen eller boxen leder vi in stoet och med maskinen som står brevid , det är ett ulrtraljud. Kollar man dels när det är dags för ägglossning. Man mäter storleken på ägget och genom rektal undersökning känner man om ägget är moget. Det är mottagligt för insimenination en kort tid bara. Och när det börjar närma sig ägglossning kollas stoet var tredje timme dygnet runt för att pricka in rätt tidpunkt. Fyra dagar i veckan har vi massbesök och koll då ser man vilka som ska stanna inne och kollas extra inför betäckning. Vilka man tar in sker ju inte på måfå man räknar från senaste ägglossning eller fölningen. Sen ska det också kollas om de blivit gravida och sen kollas graviditeten med jämna mellanrum så allt är bra. Ibland kan det behövas medecinering. Och slutligen innan fölning kollas possitionen på fölet är ok. Och ligger den galet är vi beredda med utrustning för att hjälpa föl och sto.

torsdag 4 juni 2009

Sötnos




Fick en hel rad bilder idag från en kompis på pandaungar, de var ljuvliga. Jag ska visa er också några. Här på farmen rullar det på. Nu är det bara nio fölningar kvar i år. Imorgon ska jag ta med mig kameran och ta lite bilder. På söndag ska det bli åskväder det är typiskt när man är ledig. Jag får ta en mysdag i sängen med en bok. Har några olästa som mamma hadde med sig hit.

onsdag 3 juni 2009

Min första "bebis" här...


Jag födde upp tre föl året innan, men inte från början eftersom jag kom i augusti. Men Maruenge bi här blev min första. Hennes mamma försökte döda henne. Hon är galen för hon blivit så illa behandlad. Men hon har dock nu efter jag ägnat mig lite extra åt henne i 4 år blivit hanterbar. Och så pass lugn så sitt femte föl kunde hon aceptera och ta hand om själv. Inte bara det, hon är en jättesnäll mamma åt fölet. Men tillbaka till Lella som jag kallar henne. Hon är min fölunge och är jättesnäll. Hon är tre år och är här just nu för att vila upp sig lite från träningen. Det blev ett kärt återseende. Hon kommer ihåg små bus vi brukade göra tillsammans.Och naturligtvis är hon finast i hela världen, hon och hennes bror oscar som jag också fött upp. Lella när hon föddes fick komma i egen box innan hon ens var torr. Första dygnet bodde jag i stort sett inne hos henne.Och jag tyckte jag vispade mjölk jämt.Även om det är jobbigt är det en speciell upplevelse att komma så nära en liten häst som man gör när man är surogatmamma. Men det gäller att försöka vara som en hästmamma och inte få den att tro den är en människa. Jag har försökt att studera ston hur de gör med fölen och härma det betendet så långt som möjligt och det har ju fungerat bra.Men jag får allt lite stobetende själv, den som ens andas elakt nära fölet vill jag både sparka och bita. Fast än så länge har jag behärskat just den lusten, men vid vissa tillfällen så har jag använt alla fula ord jag kan på Italienska, och de är många..Här tittar hon ut min lella eller Maruenge bi som hon heter. Jag ska ta bättre bilder utanför boxen sen..

tisdag 2 juni 2009

I söndags dog hon


Den lilla fölungen som jag blivit att tycka så mycket om är död. Hon var inte sjuk. Men hon hadde problemet met sina ben och lärde sig för varje dag att bli stadigare och stadigare och kunde resa sig själv. Men hon ramlade också. Hon hadde tre brutna revben de tryckte ingen stans och det var bara att vänta på att de läkte. Jag var ju i Venedig i söndags i olika ärenden. När jag kom hem igen så det första jag gjorde var att gå in till henne. Hon var som vanligt och mådde bra då klockan tjugo över tre. Jag kollade på klockan för att se om det var matdags för henne . Men det fattades lite. Tio minuter senare hittade Luca henne död. Hon hadde ramlat olyckligt och vi hadde våra misstankar vad som dödat henne. På måndagen obducerades hon. Hon hadde ramlat så olyckligt så de lösa revbenen som var knivvassa hadde drivits rakt in i hennes hjärta. Den enda trösten var att hon dog omedelbart. Så nu springer hon på de evigt gröna ängarna med sin mamma.Jag blev jätteledsen och den dagen man inte känner något ska man nog inte häller jobba med djur..Mitt antivirus jobbar på med min dator, den verkar peppar peppar friskare idag. Och varning det som lurade mig var en popup som liknande virussystemet för windows det stod varning datorn har trojaner o virus vill du ta bort dem jag klickade på ja och gissa om det kom in trojaner..Mycket frustrerande.