torsdag 21 maj 2009

Oj oj vad det blev mycket..


Idag började jag dagen med att jag viste jag hadde massor att göra. Det vanliga med medeciner och febertagning och sprutor. Då var det ett sto som fick laminites det är en sjukdom i hovarna de kan få när de ätit för mycket och nyss fått föl. Det finns andra typer men denna fick fölningslaminites. hon får feber och ståri en typisk ställning med benen framför sig så hon står snett för hon har ont. vi fick tag på hovslagaren som verkar hovarna och sätter på speciella skor för att minska trycket på det mitt i hoven som kallas strålen. Sen kom nästa grej. Ett sto kom in och hadde på något vis skurit upp sig i bringan. en står skinflik hängde ner och det såg ut som någon flått hela bringan. det var inte djupt. Hon fick sys med ett dränage för såret var några timmar gammalt. och så får hon antibiotica för att inte få infektion. Hon verkade inte ha ont alls, men det behövde i alla fall sys med bra många stygn en trettio centimeter. Sen gick alarmet och en normal förlossning och en liten dotter till varenne kom till världen mamman heter Enigma. Ett klokt litet föl som klarade sig själv väldigt bra att hitta mat och komma på benen. vi tog blodprov och gav stelkrampsvaccin. Emmelan detta tog jag ut hingstarna och han och ge ett annat föl mjölk två gånger. Sen direkt efter luncehen föddes föl nr två. Det var lite mer dramatiskt. stoet var i hagen så vi fick leda in henne. och när vi såg fölets hov såg vi den var gul. framm med syrgas vi fruktade det värsta. Det var inte gulsot som vi trodde först eller herpes utan en sak som tyder på fölet var i kris. när de föds så har fölets avföring samlats i en liten kaka som är fast det lilla som kommer ut. men nu hadde den bajsat i fostersäcken så hela fölet var gult av löst bajs. Det kan bli så om placentan lossnat och fölet har lite syrbrist. Idet här fallet skyndade sig fölet ut så den verkar inte fått några skador. Men det var ett styvt jobb att göra rent fölet det var täckt i bajs-vatten och man blev gul så fort man tog på det och till och med stoet verkade tycka fölet var lite snuskigt först tvättade hon den bara lite på örat. jag var full i bajs och blod innan jag var färdig med rengörningen av den lilla. Men det var ett fint stort stoföl svart visade det sig att hon var och hon var stark och stod snart på benen. Vi kunde ge henne sprutor och pusta ut när allt gått bra. Stoet hette Carved head. Ja så "glammoröst" kan det vara ibland, det var skönt att hoppa i duschen sedan. Det är jättevarmt ute så man blir ganska svettig vad man än gör. När jag skulle hänga tvätt ikväll fick jag se en anka som smitit ut var i dammen vid klädstrecket och hadde kommit fram med små ankungar. ankan är svart med en vit rand på bröstet. kul och se vad ungarna blir för färger för vi har många olika sorts ankor.några hippieankor med tofs på huvet. På bilden Nicola ger Chiquita bi och fölet vatten. Chiquita är stoet med tumören jag skrivit om förut. Hon har ett fint och friskt föl..

2 kommentarer:

Monica sa...

Hej !!!!!!
Himla intressant, att läsa om allt detta.........!!!!!!
Nej,så glamouröst är det kanske inte.........men ,vad det måste vara mysigt ändå, att jobba med alla dessa underbara djur.......!!!!!
Hoppas du får en trevlig söndag....!!!!!
Kram,
Monica

Anonym sa...

Hej!! Gud vad många föl ni får. Men vad roligt att få vara med om allt detta. Vad fint du har det där nere riktigt så man önskar att man var där nere själv. Ja du någon värme det har då inte vi för nu har det regnat om vart annat i flera dagar ocm inte så en vecka. Men värmen får jag då hoppas att den kommer. Vilken överaskning Henrik måste ha fått när han och din mamma kom hem. Kram Carina