lördag 23 januari 2010

Asl vad ska jag säga suck




Jag var och skulle ha en bricka tesera sanataria hos Asl italiens försäkringskassan. Det visade sig att de försökt skicka ut kortet men det kom tillbaka. Jag förklarade att det berodde på att ingången till ranchen och postlådan ligger i en kommun och mitt hus där jag är skriven i en annan. Jag förklarade att det finns ingen annan postlåda eller ingång än den i andra kommunen och om de inte kunde skriva co adress till min postlåda. Nej det gick inte det måste vara där jag är skriven. så då måste jag åka till posten i Mogliano och förklara att min postlåda är i Quarto d altino och posten ska gå dit..få se om det går så enkelt. För asl gick inte häller med på jag skulle få hämta kortet hos dem. För så löste banken det med bankomatkortet som kom tillbaka jag fick hämta kortet på banken. Idag slutade Alexzandro. Han trivdes inte med cheferna här de enda han gillade var mig ,Tony och hästarna. Jag blir också vansinig på vissa av killarna ibland men det tar ett tag att komma underfund med dem. Alex har jobbat som glasblåsare i Murano o när krisen kom här i ekonomin fick han sluta. Men nu har han fått nytt jobb som glasblåsare. Jag gillar glas så han har lovat blåsa en grej till mig..Här är en bild på honom han håller i Unfaithfull bi. Jag hadde tagit in henne från hagen idag och hennes långa man var helt som en rastafarifrisyr. Och det gick en del man när jag kammade ut den. Sen ville jag ha kort på henne. Hon tillhör min favoritfamilj här avkommor till Lafaret park. De lämnar alla jättebra avkommor ,är travsäckra små fina dynamitpaket..

torsdag 21 januari 2010

Asl

Nu sitter jag och väntar på Tony. Klockan åtta kommer han och vi ska till Asl. det är Itaöliens motsvarighet till försäkringskassan. Jag har ett gammalt kort det ska bytas ut mot en plastbricka. Jag behöver den för läkarbesök köp av medecin och sen står mitt socialförsäkringsnummer på det så när man tex ska teckna någon form av abonemang vill de se det nummret. Det är ju ett bevis på man har jobb och betalar skatt. Jag ringde innan väl medveten om hur detta funkar här och frågade behöver jag mer än italienska id kortet passet och det gammla kortet med mig. De sa det räcker. Jag ser med stor spänning framm emot besöket för hitintills med Italienska myndigheter har det alltid varit så de frågar om en till sak de inte nämt och så får man komma tillbaka en till gång. Har man tur räcker det med en till gång men då kan de komma med ytterligare en sak fast de gången innan försäkrat det räcker med det frågade efter då. Det är bara plocka fram sitt tålamod och humor annars får man magsår..Så snart Mogliano here i come..

fredag 15 januari 2010

Mer än sextusen träd



Först kom en massa popplar. Sen kom en sorts lager och nu har det kommit jättestora aspar och lönnar. Killarna har haft fullt upp med trädplantering. Borrat hål satt dit träd och fyllt med jord och sand med hjälp av grävskopa,traktor och andra specialgrejor.Nu är träden nakna utan löv men det ska bli roligt och se till våren. Alla hagar blir inramade av träd. Det ger både vindskydd och skugga åt hästarna. Det har gjorts nya hagar sen så när de byggde autostradan fälldes en massa träd och hagar flyttades. Och så hadde vi en storm med en tornade en gång för två år sedan som slet ner en hel alle med stora träd. så det var mycket som skulle ersättas. Jag har pysslat med hästarna som vanligt ut och in i hagar. Skött om ett inflamerat öga och ett dåligt ben. Lekt med fölungen. Samt trasslat ut manen på en häst som varit på bete den hadde som rastafrisyr. Jag höll på en timme och trasslade med manen innan jag fick ut den. Svansen tar jag i morgon ..På bilden är några av lagerbuskarna som kom redan i november.

torsdag 14 januari 2010

Fölskola o shopping..


Jag har lite skola med föl här när han är en månad kommer hovslagaren. Det är lättast för alla parter om han är lite tam och kan lyfta på hovarna. Den lille har inte riktigt fattat vad jag är bra för. Han skuttar runt och försöker få mig hoppa med och leka. Och visar mig vad bra han är att sparka bakut. Och han är tveksam om jag verkligen ska ta på honom så vi avanserar sakt. Mamma Usa d jesolo tittar på ,på våra övningar med upphöjt lugn...Efter jobbet så åkte jag och chiara på en liten shoppingrunda, vips försvan en tusenlapp. Jag kan rekomendera balsamico de modena med hallon. Man har det i sås till pasta med lite ketchup och div. blir helt underbar smak. Ja det sätter piff på mycket bara att prova.Jag börjar redan ladda för carnevalen som börjar 6 februari med frittelle en sorts friterade runda bullar . de kan vara med eller utan fyllning. På bilden min lilla elev..

onsdag 13 januari 2010

Min kompis Chiara är tillbaka


Den här sessongen januri till july är det min kompis Chiara som är vetrinär o bor här. Vi har alltid roligt och hon är ett kvicksilver som kommer sparka liv i gubbarna. Idag var det premiär med fölalarm för henne och mig. Hon var lite ringrostig och Fendy var inte speciellt samarbetsvillig hon hoppade o stod inte stilla. Men det gick bra till slut. Den 5 fick Usa d jesolo ett fint hingstföl efter Conway hall. Jo vist jag glömde tala om jag har varit i Sverige över jul. Det har varit kring trettio minus där flera dagar och mycket snö. Där umgicks jag med släkt och vänner. Samt konstaterade sorgset att det var vargjakt på de stakars vargarna som det inte är speciellt många av..Den här fina lilla hingstungen är årets första föl, han kommer att få ett namn på bokstaven R . Sorgligt var när jag kom tillbaka hadde stallets äldsta häst somnat in för gott. Hon hette Ewelyn newton och är en av våra stammödrar här. Hon blev trettio år och hadde lagt sig ner och somnat i boen och vaknade aldrig. Så hon dog i sömnen av ålderdom. En annan som också dött var Clarissa bi hon dog av kolik. Koliken var troligen orsakad av att hon hadde fått fång och kunde inte röra sig. Det var sorgligt med henne men de hadde nog blivit tvungen att avliva henne för ingen behandling hjälpte på hennes fång. Men nu får jag glädjas åt det nya lilla fölet o de som kommer. Och snart är det carneval igen den 6 februari drar den igång.