onsdag 12 augusti 2009

Franco



Imorse dog en arbetskamrat till mig,Franco. Han har varit borta från jobbet sedan i vintras och opererats för brock. Sen magrade han ur. För två veckor sedan så skjutsade Francos fru hit Franco, han var mager i ansiktet och han hadde jättesvag röst. Jag kände knappt igen Franco,han som brukade köra runt på traktorn och sjunga opera så det ekade i hela veneto..Franco var glad i vin. Sen brukade han ha små kalas här. Han köpte bröd och mortadella och proussitoo (stavningen jag vet)sen hadde han hemodlat vin och bjöd på. Han tyckte det var ok att dricka om man åt bröd..Så det blev en del bröd..När han var här sist kände jag detta var ett avsked.Franco var också stolt över sin egentillverkade salami. Han hadde gris som slaktades när den låg i trehundrakilosklassen..Han tyckte om att berätta små historier som var sådär halvsanna. Och gillade skvaller.Det kunde vara roligt om man tog dem med en nypa salt.Det var också han som lärde mig mina första Italienska svordommar..Den där fula speciellt då gud-gris..När jag sa det sa han jag skulle säga zio istället för dio .Zio är farbror och dio är gud.Jag som var tjej fick inte svära så fult.Nu är han nog däruppe och skålar med Nino Marin och berättar historier..

tisdag 4 augusti 2009

Kärleken och icke kärlekar...


Det hadde jag tänkt skriva om idag. Hur det ser ut på den fronten här nere för mig. Jag hadde tänkt avslöja en del jag inte sagt till någon. Inte för det vart hemligt utan för det inte blivit av att prata om liksom. Men jag har gjort en kovändning..Det blir inget av med det idag. Jag har annat att skriva om. Jag har en riktigt god vän. Han bodde här i samma hus som mig det första halvåret jag bodde här och vi var vänner sedan Jag bodde i Sverige. Vi jobbade också ilag. Sedan slutade han åkte till Sverige och jag blev kvar. Vi var som ett gammalt par grälade och tjatade på varandra, men hadde också mycket skoj här. Det är så skönt med honom han kan bli helt odräglig (jag med säkert) men vi har en sådan vänskap att vi kan gräla och säga en hel del till varandra men endå vet vi vänskapen och respekten för den andra finns kvar. En av de allra bästa sakerna med honom är att han är att lita på och jag vet han alltid finns där för mig om jag behöver hjälp.Sen är han ärlig och spelar inte spel, det uppskattar jag verkligen. Han är också rolig och hittar på en massa, och eftersom vi är lika spontana båda två har det blivit en hel del galenskaper genom åren. Han är omtyckt här, även om hans italienska är obefintlig så komminicerar han endå med folk och vinner hjärtan överallt. Min mamma och moster blev helförtjusta i honom...Och nu kommer det..Han kommer hit nästa vecka och stannar och jobbar i tre månader, jippi. Jag blev jätteglad ..Tre månader är lagom innan vi ledsnar på att leva ihop. Han ska bo här och vi delar kök. Vi är båda vana att styra över oss själva så vi ska nog inte bo tillsammans hur länge som helst..Men det ska bli så roligt..Och jag älskar honom som den goda vänn han är..Som en bror..Så välkommen ....Och helt logiskt följer en bild på min änglatrumpet..???

söndag 2 augusti 2009

Jag tänkte slänga...




Jag tänkte slänga en zucini som växt sig lite för stor den var som en falukorv ungefär. Normalt äter man dem ganska små då de är godast. Min arbetskamrat sa du är tokig. Sen sa han hur jag skulle göra. Man skivar zucinin i cirka en halv centimeter tjocka skivor. Så tar man en god olivolja gärna en pepprig och extra vergin så klart. Man river bröd (från gårdagen som blivit stenhårt) ganska fint. Sen tar man två ägg,gärna färskt. vispar upp det med en gaffel och har i en djup tallrik. Zucinin saltar man med havssalt och låter den svettas och torkar av med hushållspapper sen mal man svartpeppar från pepparkvarnen över. Vänder zuciniskivorna först i äggen sen i det rivna brödet(ströbröd) sen steker man skivorna gyllenebruna. Det är lika mättande som biff och jättegott.Snåla inte med oljan när ni steker...Jag hade tänkt det som en antipasto , men jag orkar igen prima nu..Bara glass för det orkar man alltid.Även den är hemgjord. Jag skivar färsk frukt eller bär och fryser in ett dygn. Sen tar jag frukten idag blir det blåbär kanske melon också. kör med mixer eller mixerstav tillsammans med några isbitar och sötningsmedel eller lte socker och lite mjölk. jag kör det till det är mjukt vips färdig glass som är jättegod tillsätter man mer mjölk har man en milkshake..färska aprikoser på detta vis eller körsbär är också underbart urkärnat förståss..