tisdag 28 april 2009

Oj oj mamma kommer
















imorgon, och hennes man Henrik. Jag måste putsa lite till här hemma. Under tiden lägger jag ut lite fler bilder från byfesten som fortfarande pågår. Ikväll är det sjuttiotalstema..Jag besökte lokala hantverkare och konstnärers utställning..

söndag 26 april 2009

Dags att klippa sig.


Jag har inte ägnat mig själv värst mycket tid på sistonde. Upp med håret i flätor,oj luggen hänger ner en tofs av den med sen var det problemet ur vägen. Hitta lite rena kläder sen iväg till stallet. Ungefär så. Nu har jag varit ledig och "upptäckte" min lugg..Ja bilden är tagen framifrån..

lördag 25 april 2009

Byfest o marknad





























Jag cyklade iväg in till byn. På vägen stannade jag till och skådade nattens och morgonens två underverk. Darina hadde fått sitt första föl en liten fin kille. Och Fidji hadde fått ett stoföl. Båda mådde bra. Så då kunde jag trampa vidare. Som överallt på markander så var det en massa stånd med kläder och andra textielier med kinser som sålde. Och sen var det det ljuvliga jag kom för. Färsk sparris både vit och grön och kronärtskockor. Sen blev det färska jordgubbar. Jag har köpt plantor till mitt land. körsbärstomater,banantomater och vanliga runda,zucini och basilika. Lite tarralli en sorts små kringlor i olika smaker.Lite lakritssnurror och sarde al saor. Sen fick det som tur var inte plats mer på cykeln. Jag funderade alvarligt på att cykla in igen men det blir bara dyrt för mig. Lite bilder..

fredag 24 april 2009

Blodflod..


Hehe det är inte så illa som det låter, tyckte bara det rimmade så bra och en del blod var det..Nu tar vi det från början. Igårkväll precis som vi trodde vi var klara för dagen, anländer ett sto med ett föl som fått en spark på sidan av huvet. Jag ock Monica gick och undersökte fölet och såg det var ytligt men endå behövde sys. De hadde varit i stora hagen och troligen har ett annat sto sparkat fölet. Vi fick ta hjälp av Tony och Nicola. De fick hålla i fölet. Först fick fölet en lugnande spruta. Sen rakade och gjorde jag rent kring såret. Och visade killarna hur de skulle fälla fölet så det låg ner. Det fick en grön duk under huvet och över för att det ska vara så rent som möjligt. Monica är inte så van att sy sår. Hon kan sy, för hon syr ju ston som behöver sys efter fölning. De sys igen en del för att inte det ska sugas in luft och bakterier i livmodern. Ja hursomhelst börjar hon sy. Men ett stygn var hon inte nöjd med och skulle ta bort det. Jag hadde velat hon skulle ta en specialsax för det men hon tog skalpellen. Och nu fick hon se varför jag bett henne använda saxen så ofta. Hon råkade nämligen skära av ett blodkärl. Hon ringde mitt i alltihop och bad om råd. Men det var inget större blodkärl så vid press stoppade flödet. Och hon kunde fortsätta sy. Hur som helst blev resultatet bra och fölet var lokalbedövat också så det hadde inte ont.

I natt skedde ett litet mirakel jag bett om. Ett sto som varit galen har jag ägnat mycket tid åt. Och nu efter fyra år är hon lugnare men inte ofarlig. Sitt första föl försökte hon döda. Hon var så skadad av att blivit illa behandlad så hon inte tål någon rör henne. Då sparkar hon. Och det var när fölet försökte dia hon sparkade. Fölet blev räddat men uppfödd utan henne på pulvermjölk. Och de tre nästkommande fölen tog vi direkt de föddes och de har jag varit mamma åt. Min lilla oscar blandannat. Men nu hadde jag diskuterat med chefen om vi inte kunde se hur det skulle gå med ett nytt försök för hon hadde faktiskt ropat efter fölet förra året och är lugnare. Och inatt fick hon ett stoföl. Hon älskar sitt föl och det får dia och hon är så försiktig och vågar knappt röra sig för hon är rädd att trampa på fölet. Helt underbart. För även om jag gillar vara fölmamma tycker jag det är bäst på det naturliga sättet. Och hon har verit så ensam för man har inte kunnat haft henne med andra. Jag har tyckt så synd om henne. Nu har hon sin bebis och hon verkligen ser ut att trivas med den.Nu gäller det att försöka vänja henne vid att jag får hantera fölet så det kan få vacin och avmaskning. Men det ska nog gå..Jag är så glad i alla fall att det gick så bra. På bilden är Nicola i plastklänning..Vi har ett föl och sto som när vi går in till dem har vi skyddskläder. Fölet har diaree orsakat av en bakterieinfektion så vi måste akta oss inte sprida smittan. Och vi måste kolla stoet samt gå in och ge fölet sprutor. Stoet heter Up front jim.

torsdag 23 april 2009

Mjölkskola mm











Idag har jag haft mjölkskola. Fölet som har en mamma med mastites fick ju inte nog med mjölk. Men kunde dricka lite,det gjorde hon nobbade att dricka ur krubba eller flaska. Vi fick sy fast en sond . En slang som sys fast vid ena näsborren och går ner i magen och så lindar man slangen med plåster. Jag har bild på det. sen fäster man en slang i det och en flaska med mjölk och håller i. det tar en tjugo minuter. Jag insåg att jag skulle få spendera mycket mycket tid att sonda fölet eftersom den behöver mer och mer mjölk. Så jag hadde mjölk i en krubba och började ha skola med fölet för att låra den dricka i krubba. Problem nr ett var att stoet gillade mjölken så henne fick jag binda. Fölet försökte dricka men fattade inte riktigt först utan dök ner med näsborrarna och blåste och fick nog i näsan. Jag stråk det lite över rygg och baken som stoet gör när den vill uppmuntra fölet att dia. Och ganska snart lärde hon sig att dricka, även om hon "dök" ner lite ibland med hela mulen. Imorgon tar vi nog bort sonden. Fölen ska ha namn på p och jag tyckte pipeline passade för denna. Pipeline bi. Sen kommer en bild på Chiquita bi s föl. Hon födde ett föl den 21 april. Och pappan är den försvunne och kidnappade Daguet rapid. Det är stoet jag skrev om den femtonde hon med tumören . På en av bilderna ser man hur läppen hänger pga av förlamningen till följd av tumören. Fölet blev ett friskt stoföl. På en bild är det hon som diar

onsdag 22 april 2009

Byfest snart..


På fredag börjar en byfest som håller på till den 3 maj. Det är mat, vin och dans. På dagarna är det olika tävlingartex fotboll eller minimara. Det är torgstånd som säljer lokala produkter. Ett litet tivolo och olika utställningar. Lite teater och olika jippon för barn. Utställning av djur från en bondgård och hästuppvisningar o ponnyridning. Här i Italien är det nästan alltid fest någonstans. Olika byfester och ofta med teman som ostfest ,sparrisfest osv. De tillställningar jag har varit på har varit roliga och trevliga. Och något jag tycker är anorlunda mot sverige är att det oftast är blandade åldrar. Gammal och ung umgås. I Sverige så är det mogen dans tex för äldre och vissa ställen nattklubbar och diskotek blir man nästan uttittad om man är över 35. Och äldre personer ska hellst gå och lägga sig klockan nio eller stanna inne verkar det som. Här en bild från förra året på bondgårdsdjuren ett får med hängöron o en get.

söndag 19 april 2009

Brummat runt..







Jag fick jobba idag,för Nicola är sjuk. Söndagar består mestadeles när man jobbar, i att åka runt ge alla håstar mat och kolla så de mår bra. Det är många hagar, och man måste kolla andning ,om håsten är halt,eller har andra skador. Det innebär man går runt varje häst. Det tar sin lilla tid. Det görs varje dag två gånger om dagen. Men på söndagar är det nåstan bara det som görs. Sen fick jag hjälpa Monica att ge de två nyfödda fölen stelkrampsspruta. Det föddes två igårkväll ett sto och ett hingstföl. Båda efter Toss out. Mammorna var Fidji bi och Ramona sol. Ramona sol har mastites vilket innebär att fölet inte får mjölk som det ska. Vi hadde inget pulver hemma och det är söndag så det har varit till att mjölka andra ston och ge fölet. Luca har köpt en liten handpump för mjölkning, den var jättebra. Det är drygt att mjölka för hand. Och ungen ska ha en gång i timmen. Morgonen har varit fin men på eftermiddagen kom det regn. Ute i hagarna träffade jag på en pensionär hon går bara och har det bra Evelyn newton hon är 29 år och är lite lomhörd och har blivit vithårig på sina ställen. Annars mår hon bra. Jag tog en bild på henne. Vi har två viktiga fölston efter henne. Sen hadde hon två till som var superbra. Men oyster dog av en bröstcancer andra året jag var här. Det var ett bra sto som sprang in flera miljoner. Sen var det Fift avenue hon fick ett föl efter yankie slide och när fölet var tre veckor dog hon i kolik så jag fick föda upp fölet ,det är två år sedan nu. Jag lägger in en bild på mitt fordon för dagen med havrevagn efter.

lördag 18 april 2009

Lite drama igår kväll..


Igår kväll cyklade jag till stallet vid tio på kvällen. Dels kände jag på mig en fölning var på gång. Men sen tycker jag det är skönt på kvällen sitta och lyssna på hästarnas tuggande och andra ljud och fågelsången och grodsången utanför. Alla blommdofter är också intensivare på kvällen. Luca var bortrest så jag viste jag skulle ta den här fölningen vilket som. Efter en timme börjar Gessy gå runt i boxen med svansen lyft ett tecken på att fölningen är på gång. Så jag satt mig och väntade ,det var hennes första föl. Hingsten Selfpossesed var fadern till fölet. Ja så gick vattnet och hon lade sig. Jag gick in och klippte av alarmet. Och luca ringde det är en..jag vet sa jag jag är i boxen hos henne nu. Ok ring när det är över sa han då. Allt var bra de små hovarna kom först jag öppnade fostersäcken och tog tag i skenbenen och hjälpte henne dra lite vid varje värk.Sedan kom nosen och resten precis som det skulle. Lite hårt sitter de alltid när det är första fölet. Fölet var framme och jag höll på att rensa nosen på fölet man drar med fingrarna på sidan om nosryggen och ner över näsborrarna för att få ut ev fostervatten. Då kom Monica. Vi konstaterade det var ett stort fint stoföl. Jag ville gå till andra stallet och kola in Oscar så han var ok. Så Monica stannade för att invänta placentan och att fölet skulle resa sig. Hon ringer ganska snart skärrad att jag måste komma för Gessy hostar upp saker slem som forsar ur näsan och verkar ha svårt att få luft.. Jag skyndar dit och Monica pratar med Fabio i telefon som säger vi måste göra en tractotomi om hon slutar andas. dvs. skära upp strupen. Hon andas men hostar slem ur både näsborrar och mun. Vi har en sond en slang vi för ner i Näsan ner i svalget ner i magsäcken och sen en pump och sköljer henne ,vi pumpar ner vatten ,sen med självtryck kommer det ut igen pluss det vi vill ha upp. Ganska snart avtar hostan och hon börjar bli normal. Men det stackars stoet är helt slut efter först förlossningen och sen detta. Vi börjar kolla vad det är som kommit upp. Det visar sig att när hon låg ner efter förlossningen hadde hon tuggat i sig halm och när hon fick en eftervärk satt i vrångstrupen. Jag var glad vi slapp skära upp strupen. Monica sa dock lite besviket hon hadde behövt få träna på att göra det. Jag sa inte på stackars Gessy hon kan praktisera på någon människa, det är i stort sett samma grej ett snitt över struphuvet.Ja så det blev ganska sent innan det blev sängen igår. Och idag fick jag höra jag ska jobba imorgon. min normalt lediga dag, Nicola är sjuk. Hadde inga speciella planer , jag är ledig på tisdag istället. Jag ska ta med kameran på min tur i morgon.

Bilden är från vårat hästparadis i utanför Udine. Det är enorma hagar där går våra unghästar,samt pensionärer och några tävlingshästar på semester..

fredag 17 april 2009

Jag blev så orolig..


Min lilla Oscar har haft sin otursdag idag i alla fall. Italienare tror ju fredag den sjuttonde är en otursdag. Imorse fick jag se hela lilla hästen var svälld på div. ställen. Vid mulen,ögonen,halsen bröstet och under magen. Jättesvullet och lite ansträngt att andas för det var svällt vid nosen. Jag gissar på han ätit något giftigt han reagerar på. Fabio var på väg ,vetrinären han kommer jämt på fredagar,onsdagar och måndagar nu under sesong och undersöker ston och kollar sjuka hästar. Han kollade Oscar och kom till samma slutsats som mig. Oscar fick dexadreson det är cortison med antibiotica. Och svullnaden har avtagit under dagen, och Fabio sa imorgon bitti är han nog helt bra igen..Dumma lilla häst, skrämma mig så...

På bilden DEN GAMLE OCH HAVET nej jag skojar. Det är min mamma som är i Jesolo första gången hon var hit och hällsade på. Det var i Maj så det var väll inte badväder men blöta fötterna måste man ju. Hon och min styvfar kommer snart hit igen, ett mycket efterlängtat besök. Det är så roligt att visa dem "mitt" Italien. Nu ska jag en sväng till stallet och titta till Oscar. Men också ett par ston som kan föla när som hällst..

onsdag 15 april 2009

Varning inget för kräsmagade


Här är en bild på en placenta /efterbörd som inte är ok. Den gula bubblan är en liten cysta. Det fans flera små cystor på denna placenta. Efter förlossningen kollar man igenom placentan så den är hel, om det är bitar kvar i stoet får man skölja henne annars kan hon få infektion i livmodern. Idetta fall med cystor får man vara uppmärksam på hur både moder och föl mår. Men som tur är mår fölet bra. Den andra bilden är chiquita hon har en tumör vid ögat. Den växer hela tiden och har förlamat en nerv i ansiktet så halva läppen hänger . Hon mår fortfarande bra men såsmåningom kommer hon inte kunna äta längre och då måste hon få somna in. Hon springer och mår hur bra som helst annars och hon har ett föl i magen som ska födas vilken dag som helst nu. Det blir hennes sista föl hon bär själv. De ska betäcka henne igen men göra en embyotransfer, för de tror inte hon klarar sig elva månader till. Hon klarar nog det här fölet till det ska avvänjas innan hon blir så hon måste avlivas. Jag visar detta för att ni ska se allt är inte bara roligt med det här jobbet. Men fördelarna väger helt klart över.

söndag 12 april 2009

Jag har jobbat i mitt tomatland..






















Eller det som ska bli tomatland. Jag var brevid de där ungstona som smiter ständigt. De var väldigt nyfikna och hängde in i min hörna med land och "hjälpte" till. Det är ett gäng pigga fröknar som är nyfikna på allt. De har ju kommit på hur de ska knäcka staketet så nu är det någon ute varje dag. Jag fick hjälpa Maritzio ta in en innan jag började med landet. Nu ska jag köpa lite ny jord och vända ner sen nåsta helg blir det tomatplantor,lite zucini,gurka och basilika. Eventuellt också paprika. Sen fick kaninerna komma ut i sommarburen. Jag såg en stor svart orm jag är inte ormrädd. Undrar om det finns giftormar här i Italien, jag får lite olika besked om det när jag frågat. Det här tror jag var en snok. De är bra de fångar råttor. En och annan groda ryker också med.På bilden där håsten har huvet inne i mitt land har jag tagit bort en planka normalt får de inte in skallen där. En till bild på Winkies walentine och fölet. Och det ensamma fölet på bilden är Veronicas föl som är så stor så han är ute dygnet runt i hagen med sin mamma och kompisarna nu. Det bakom plankorna på höger sida om unghästarna med gräs var mitt land innan jag grävde upp det. Sen lite blommor.

En föredetta deprimerad häst..




Första året jag var här så födde ett sto som heter Winkies walentine ett fint stoföl. Hon hadde problem med graviditeten så hon födde lite för tidigt, men fölet var fint. Men när de föds för tidigt kan man ge blodplasma för att stärka fölet och minska risken för infektioner. Så gjordes också denna gång. Fölet fick feber efter några dagar. Jag och min kompis Chiara som var vetrinär här då. Vi kämpade med detta föl. Hon fick dropp vilket innebar att jag fick vara hos henne många timmar varje dag i boxen. Ibland visade fölet tecken på att bli bättre men sen blev den dålig igen. Fölet var en underbar liten hästtjej. Hon var jätterar och en liten skådis. Når hon skulle ha sprutor spelade hon död, blev helt ledlös och slapp. Och så fort det var över blev hon normal igen. Trots hon var sjuk ville hon leka och gosa. När hon efter en månad dog grät jag och Chiara floder. Och jag svär på att Winkie förstod hon ropade efter sitt föl och fick ledsna ögon.Det visade sig att labbet där vi köpt blodplasman hadde fuskat. DE hadde tillstånd för att göra plasma från åtta hästar som var undersökta. Men de köpte billigt blod från öststaterna som var otestat och det var virus i det. Därför blev det lilla fölet sjukt och dog helt i onödan. 4 andra föl dog här i Italien och 3 på Irland. Hästägarna med Biasuzzi i spetsen såg till att de fick stänga det labbet för gott. Jag var väldigt bitter på dem de orsakade lidande pga. girighet. Hon har inte blivit gravid sedan dess och har alltid sett så ledsen ut hon hadde deprision. Men nu har det hänt. Hon blev gravid och igår kväll födde hon ett underbart litet hingstföl. Och hon har fått ett nytt ljus i ögonen igen och hon dyrkar sin unge. Hans pappa är Sugarcane Hanover och den här fina ungen blev Sugarcanes sista föl hos Biasuzzi han har ju åkt hem till Sverige. Jag saknar Sugar och är glad åt den här fina ungen. Den bästa påsköverraskningen jag kan tänka mig.Här kommer bilder..

fredag 10 april 2009

Påsk och Nino


Jag hadde en vän här i Italien som jag tyckte mycket om, en gammal man som hette Nino Marin. Han hadde hästar och enda in i det sista när han var långt över 80 år hadde han hästar hemma han själv skötte om. Han blev sjuk och opererades ,då fick hans hästar komma hit. Han kom inte mer än ut från sjukhuset förän han var här med säckar med morötter till hästarna. Han hadde en riktig värsting mercedes han körde själv. Sen kom den där sista sorgliga dagen jag såg honom. Han var för svag för att köra hit själv, hans dotter skjutsade. Men hit till hästarna skulle han. Jag var med honom till hans hästar och han klappade om dem så mycket så jag började inse han tog avsked. Och när han kramade och pussade mig och cecko adjö förstod jag att han också tog adjö av oss och att han viste det. En vecka senare var han död. Nu till påsk tänker jag mycket på honom, varje påsk kom han alltid med ett jättestort påskägg till mig. Jag tror inte Nino ville leva längre när han inte orkade ha sina hästar..Här är en bild på Ninos sista ägg till mig..Idag begravdes också 205 av dödsoffrena för jordbävningen här i Italien, och det var allmän sorgdag.

torsdag 9 april 2009

Skenande ambulans..


Det är inte så farligt som det låter. De har en gammal ambulans som tjänstgör som dyngbil. Den är som en liten lastbil. Någon hadde inte dragit i handbromsen så den rullade in i stalldörren och gjorde en stor bula. Vi har en hage där det går nio ettåriga ston. De är på rymmen nästan varje dag nu. De kommer ju inte någon annanstans än inne på gården. Men den är stor. Så vi får fånga in dem. De är hopplösa när de kommer på hur de ska rymma. här är det två som klämmer av brädorna i staketet genom att pressa baken emot. Och de har skoj när de springer runt och får fart på alla hästarna i de andra hagarna. Småkillarna de ettåriga hingstarna har vi åtta i en hage de har aldrig rymt de har liksom inte kommit på att det går att göra det. (vi har 86 till ettåringar, men de är i bergen på bete, de här är de senast födda) .

Sen ikväll var vi hem till Franco. En arbetskamrat som är sjuk. Han har opererat sig några gånger nu för bla. brock i magen. När han är frisk kör han traktor på gården. Kör hö ,hämtar halm osv. Franco bjöd på hemgjord salami som var jättegott och eget vin ägg mm. Tony var inte med för han skulle till tandläkaren och nicola hadde något annat ärende. Nu ska jag lägga mig för det blir nog upp och förlösa minst två ston i natt.

onsdag 8 april 2009

Fortsätter mitt påsktema


Här har jag stoppat kycklingen i stekpannan. Det är ju ofta framtida ödet för dem. Men det var ju inte för att visa den det. Det var för jag ville ha en bra bakgrund för att ta kort. Den lilla rackarn pös iväg så fort jag släppte den för att ta kort. Det var äntligen t-shirtväder här. Det är så skönt när man slipper ha en massa ytterkläder på sig. Stora nyheten i Sverige idag var att Annika Östberg fick komma hem. Jag förvånas över folks brist på barmhärtighet. Hon har suttit i 28 år i fängelse. Hon var mer delaktig i brottet än vad som framgått tidigare av svenska skriverier. Men hon var i alla fall inte den som mördade. Så den tiden hon suttit får man nog anse att hon sonat sitt brott. Jag är glad för hennes skull. men främst för hennes stackars mamma. Släpps Annika fri så kan man undra vad hon ska göra? Det samhälle hon levde i en gång existerar inte längre. Livet i Sverige måste te sig helt främmande för henne. Hennes enda chans till egen försörjning är nog att sälja sin historia.Nu ska jag äta lite jordgubbar med mjölk..

tisdag 7 april 2009

Vilda spermier och skyddsombud..


Jag förstår ni undrar om spremierna. Jo det var hingsten Varennes spermier som anlände hit idag. Vi hadde två ston som skulle betäckas med honom. Och jag kollade på spermierna i microskåp, de var helvilda verkligen toppkvalite. Det är så pga av inavel med hästar som är för nära släkt så har fertiliteten blivit dålig för många avelshingstar, det är ett problem. Tex Valley victory som var en gigant i aveln är i det närmaste steril nu. Vi har en bror till honom han är inte ung längre men han är i det närmaste steril han också. Tittar man på hans sperma så simmar kanske två tre spermier och knappt viftar på svansen. kollar man på Varenne så är det ett myller av liv.

Sen eftermiddagen var väll på ett vis intresant, men endå supertråkig. En sorts motsvarighet till svenskt huvudskyddsombud var här och hadde en genomgång av säkerheten och redovisade också en del mätresultat. De var här och får runt med traktorer motorsågar och allt vi har som låter och mätte ljudnivå och vibrationer. Nu fick vi redovisning. En av våra traktorer bullrar farligt högt och man ska ha öronproppar när man kör den eller åker med. Sen redovisade han olika symboler för gift,kemiska ämnen brandfarligt osv. Det var ju ganska bra för jag kan inte alla italienska symboler. Och genomgång vad man gör vid olycka. Sen kom en löjlig del. Hur man leder en häst i grimmskaft och grimma. Tex var det farligt att linda grimmskaftet runt sin egen halls. Tja vad säger man förstår man inte det tror jag man i sig själv är en säkerhetsrisk att gå lös. Vi fick genomlida en torr powerpointpresetaion på tre timmar. Sen kom det som var droppen, allt det han gått igenom fick vi som flera små skrifter..ooo vi kunde väll läst det själva innan sen kunde han haft en halvtimme för ev. frågor. Han höll på att bli endå mer ingående med förklaringar då sa jag att hungriga hästar är en säkerhetsrisk då avslutade han tack och lov. På torsdag är jag bjuden på påskbuffe till Franco efter jobbet, det ska bli kul det blir ju inte sent det gillar jag. Förra året gjorde jag egna påskbilder med hjälp av denna ovilliga modell. De bilder som blev lite misslyckade som min hand kom med tex. blev ju roligast. Iår får jag inte tag på kycklingarna jag tror det är deras mamma jag använde som modell förra året hon har nog skvallrat. Jag fick hålla kycklingen i foten för den inte skulle rymma. Sen har jag sett storken idag här på gården.

måndag 6 april 2009

Det har gungat lite i sängen..




På sista tiden har det ibland gungat lite i sängen, det är det enda jag känt av i jordbävningsväg. Tanterna i min affär säger att jorden rör lite på sig ibland. Den sista stora jordbävningen i detta område var 1966. Jag har själv sett resultatet i colaredo montalbano utanför Udine. Där finns en halv borg. Andra halvan rasade under den jordbävningen. Tanterna berättade att hela huset gungade hos dem och att de var rädda. En arbetskamrat till mig var sex år då men minns fortfarande jordbävningen att alla fönster gick sönder. Stackars alla som nu blivit hemlösa eller som mist någon anhörig. Jag är mindre rädd för jordbävning än för vulkanutbrott. Den ena tanten utryckte det bra. Hon sa hon fick hällre huset i huvet under en jordbävning än blev grillad av en vulkan. Med tanterna menar jag mina tanter som har affären där jag handlar .


Inatt föddes ett hingstföl efter Pine chip. Han var lite krokbent för benen var så långa det brukar räta ut sig så småningom. Han hadde dock problem att resa sig själv. Så en gång i timmen har jag fått gått och hjälpt honom så han kunde dia. Sen vid lunch kom nästa föl. Stoet var i hagen när larmet gick. Jag fick springa ut och hämta henne och leda in henne. Då stack redan en liten hov ut. Jag vr rädd för denna förlossning för förra året blev en katastrof vi höll på att mista henne. Och fölet dog. Det levde först men kom inte ut utan satt fast vid bröstkorgen. Vi var fyra som drog men fick inte loss fölet. När fölet slutade andas kom traktorn fram vi fick dra lös fölet för att rädda mamman. Vetrinären hann inte dit för kejsarsnitt. Men nu gick det jättebra. En lätt förlossning och ett perfekt litet hingstföl efter Toss out. Hon var så förtjust i sin första lilla unge hon pratade med den hela tiden och sköter om den. Det är fullt upp nu. Jag har också tre nyopererade ettåringar,som ska ha sprutor. En tvååring som också är opererad fick jag ta stygnen på idag. Sen är det alla ston som ska kollas och betäckas. Och hingstarna som ska tappas. bilden är från den jordbävnings förstörda borgen. Och sen en favoritkrydda i blomm salvia.

söndag 5 april 2009

Vår i min i min lilla Italienska by..























Jag cyklade in till q
Quarto d altino och tog lite bilder i byn. och sen blev det en bild på en fläckig padda hemma och Fair ladys föl. Det enda röda fölet hitintills i år. Jag tänkte den kunde heta Pink lady eftersom de ska ha namn på p i år. Och hon är lite rosa vid ögon o nos.





lördag 4 april 2009

Blåregn


Jag älskar blåregn,om några dagar börjar de att blomma. Den här bilden är från förra året. Det doftar så gott också.Inne i Venedig är det blåregn vid uteserveringar på terasser och tak och i små trädgårdar,det blommar överallt och är helt ljuvligt den här tiden. Den doften,blandad med doften från resturanger,och venedigbornas egen kokkonst är så speciel. Bara något kvarter från det värsta turiststråket är det ett helt annat Venedig, det där rommantiska,underbara som man vill uppleva när man reser dit. Vist allt det där alla turister går och tittar på Markusplatsen,Rialtobron,Suckarnas bro och Dodgepalatset är fantastiska platser som man inte bör missa. Men det där andra Venedig det kommer att göra dig helt hopplöst förälskad i den staden. Så ta lite extra tid efter de där obligatoriska turistmålen och upptäck staden.Och är ni intreserade av historia läs på lite innan ni åker dit,Venedig har en fantastisk historia med många intresanta saker att lära sig. Ett exempel: världens första getto fans i Venedig ordet kommer därifrån och det var en stadsdel med judar. Och än i dag är det en synagoga där. Men befolkningen har ändrats,det bor fler Indier nu där än Judar.
Imorgon om det är fint väder ska jag gräva och göra iordning mitt tomatland. Annars finns bara ett enda måste på dagsschemat för imorgon och det är att köpa semifredo, det har jag faktiskt inte provat än. Men det ser gott ut.

onsdag 1 april 2009

Hemma hos..


mig. Jag har gult i köket. Lite detaljer..

Lite allt möjligt..




Idag när klockan var halv sju på kvällen var det fortfarande 23 grader varmt. Det var varmt och skönt i solen ena plagget efter det andra åkte av. Snart är det dags att hänga in tröjor och vinterkläder för denna gång. Jag sitter faktiskt och väntar på en förlossning, ett sto kommer att föla innan midnatt hon var redo. Monica och jag gjorde en liten fölturne idag, med liten cirkus som följd. Vi kollade tempen på de 18 föl vi har nu lyssnade på lungor och hjärta samt gav de äldsta fölen avmaskning. Det blir ju lite cirkus för en del hoppar runt och tycker vi är jätteläskiga. Men de brukar lära sig fort och några tycker redan det bara är skoj när vi kommer in till dem. De till och med ropar efter en när man går förbi.


Jag har lite fler bilder hur det ser ut i mitt hem här. Det var några som frågat efter det . Sen fick jag en kommentar av Bimbo boy angående ett inlägg jag gjort hos honom om homoäktenskap angående den nya lag som tillåter det, som gått igenom i Sverige idag. Jag blev ganska glad av det han skrev. För jag har växt upp i en liten by i Dalarna med homofobi precis som de flesta där. Eller rättare sagt det var väll inget jag direkt tänkte på utan stämmde väll in i den allmänna kören. Men jag kände ju ingen då jag viste var homosexuell. Men i och med jag flyttat runt en del har ju umgängeskretsen vidgadts och jag har fått lärt mig en del. Och sedan har faktiskt Mark Levengood och Jonas Gardell bidragit en hel del med vad de sagt och skrivit. Och jag har inte behövt fundera länge förän jag kommit till slutsatsen att ingen kärlek kan vara fel. Och tänk vad hemskt om man älskade någon och andra skulle bestämma det var fult smutsigt och inte tillåtet. Jag är katolik men en modern sådan. Jag tror att man ska läsa bibelns andebudskap och se mycket som liknelser eftersom bibeln skrevs för så länge sedan. Ta en sådan sak som skapelseberättelsen. Hadde man skrivit om att gud skapade celler atomer och big bang hadde ingen förstått ett dugg. Därför handlar det om adam och eva. Andemeningen i just detta är Gud skapade livet. Sen ska inte bibeln citeras och användas för att förtrycka folk och bestämma hur de ska leva. Där finns en mening i bibeln som jag tror på, du skall icke dömma. Sedan en av de viktigaste älska din nästa såsom dig själv. Ja det blev en utvikning. Men det är bara för att kristna har fördömt homosexuellas kärlek.Det är inte kristet enl. min mening. Jonas Gardell är väll främst känd som komiker men han skriver så mycket klokt om Gud och om kärlek. Och har man lite hjärta alls så måste man inse att ingen har rätt att bestämma över någon annan vem den ska älska. Nu finns det ju en viss sk. kärlek som är snedvriden och sjuk, som tex. pedofiler. Men det kan man inte alls jämföra. Där är det en förövare som utsätter ett barn för ett brott den inte kan försvara sig emot. Jag skulle skrivit all kärlek är bra om den är ömmsesidig. Jag har inte alls för så länge sedan ändrat mig i den sista frågan om homosexuella jag hadde. Och det var om rätten att adoptera. Mitt argument var jag var tveksam om det var rätt för att det finns så mycket fördommar i samhället och barnet kunde få det svårt pga. detta. Men det finns så många föräldrar som inte tar bra hand om sina barn, och så många oönskade barn. Och om ett homosexuellt par adopterar är det väll som med alla andra par. De kanske blir världens bästa föräldrar eller inte alls bra det kan man ju inte säga innan. Men adoptivföräldrar undersöks ju ganska ingående innan de får adoptera så förhoppningsvis är förutsättningarna bra och goda för att barnet blir älskat och väl omhändertaget. En del kommer med lama och patetiska argumentet men släktets fortlevnad då, det är onaturligt osv..men vad då folk finns det väll mer än nog av. Se på andra samhällen i naturen tex bin alla är inte menade för att fortplanta sig eller behöver göra det. Men behövs endå i samhället. Föresten så kan homosexuella också få biologiska barn, tex. genom insemination. Detta blev kanske rörigt och lite svårbegripligt. Men kan sammanfattas med, leve kärleken,för alla...