tisdag 31 mars 2009

Köket


Ikväll blir det en bild på lite detaljer i köket. Jag har inte kommit ut och gjort något ikväll,bara varit hemma. Inatt kom årets första röda lilla fuxföl. En liten tjej hon kom klockan två inatt därför är jag lite trött. Jag blir så glad och uppe i varv efter en fölning så det tar ett tag att somna. Chefen har köpt fasaner de är inne än så länge, men ska släppas ute. Jag blir bara hungrig när jag ser dem. Fasan är så gott. Min syrra tycker de ser goda ut att äta även med fjädrar, jag känner lite åt det hållet också. Undrar om vi var fågelhundar eller något sådant i ett föregående liv. Sopcassino idag. Sopgubbarna lämnade kvar soptunnan med organiskt avfall, med en syrlig lapp att det var plastpåsar som inte kunde återvinnas som något av avfallet låg i en tre fyra stycken. Chefen var sur och sa de kunde få böter och hörde i tur och ordning med folk här vem som kastat detta. Ja då kom claudia hans fru och kollade. Jag känner igen skröpet från mina blommor sa hon. Men det var påsar som var ok för återvinning det stod i botten på dem. Så det var sopgubbarna som hadde fel. Chefen var lite låg sen, han hadde ju liksom anklagat folk för att gjort fel. Sopsortering det är allvarliga saker här i Italien. Jag kan förstå det faktiskt för med så mycket människor blir soporna ett stort problem om man inte hanterar det rätt. Det såg vi ju hur det gick i Napoli med maffian som sopåkare..Själv funderar jag just nu på var man slänger glödlampor, jag tror det är i ej återvinningsbart..För de som inte bor här..vi sorterar i: organiskt avfall, ej återvinningsbart, Plast och plåt,glas,Papper och kartong.

söndag 29 mars 2009

Jag skulle vilja läsa....


Jag tycker det skulle vara roligt att läsa en blogg som är tvärtemot den vi utlandssvenskar skriver. Jag läser med stort nöje andras bloggar som flyttat utomlands, om skillnader och kulturkrockar. Det skulle vara intresant att läsa om en italienska som flyttat till Sverige, ja från andra länder också hur de ser på Sverige. Ibland får man höra saker man inte ens tänkt på. Jag minns för en femton år sedan när jag jobbade som turistvärdinna och guide i den lilla byn Kopparberg. Då kom en ung Brasiljansk tjej dit till turistbyrån. Vi pratade en hel del och jag frågade vad hon tyckte om Sverige. Jo sade hon det är vackert, och bäst tycker jag om de där fåglarna och träden som är lika dana. Jag förstod inte alls vad hon menade, men efter en stund när hon sa att de var svarta och vita gick det upp ett ljus för mig. Hon tyckte att de svart och vita björkarna var exotiska och vackra och fågeln det var skata hon menade. Efter det har jag sett med andra ögon på björkar och skator. Det blev ett litet utlägg , vad jag egentligen ville komma fram till är: tipsa gärna mig om det finns någon sådan blogg..

Jag har en vännina här i Italien som inom kort troligen kommer att flytta till Sverige med sin svenska sambo. Jag ska försöka få henne att blogga. Det kommer att bli på Engelska i såfall. Hon tycker det ska bli spännande att flytta till Sverige, men hon säger hon är lite rädd för kylan. Hon vet ju redan en del genom sin svenska sambo. Och en del svenska seder har hon redan tagit till sig. Hon säger hon tycker det är jättebra att inte ha skorna på inomhus, så hos henne gäller skor av. Men hon har nog mycket kvar att upptäcka om Sverige..

Ikväll blev det lite cross over mat igen. En underbar kalvfile jag stekte i smör med salvia salt och peppar. Sen gjorde jag klyftpotatis i ugnen med rosmarin och olivolja och håll i er nu , till det blev det en underbar gräddig kantarellsås, ingridienser till den från Sverige. Det passade faktiskt väldigt bra ihop. och efter en tira mi su.. då känns regnet utanför lite lättare att uthärda, det har öst ner enda sedan igår kväll. Bilden är från infarten till mitt lilla paradis och arbetsplats här..

lördag 28 mars 2009

Jag tänker på dig


Andra vänner har tänt ett ljus för dig. Jag har några små blommor för dig. Jag tog kort på dem ikväll de är i mitt fönster. Jag hadde velat gett dem till dig tillsammans med en kram. Jag hoppas av hela mitt hjärta , att du så småningom kan börja läka både i kropp och själ.

fredag 27 mars 2009

En hemsk natt...

Jag fick gå upp klockan två inatt. Jag chefen och vetrinärskan Monica var i stallet. Ett sto hadde värkar men inget hände. Jag höll stoet och monica och luca undersökte stoet vad som var fel. Fälet hadde benen vikta under sig och huvet snett bakåt. vattnet hadde gått. När stoet hadde värkar så trängde fölets ben neråt och inte ut i födelsekanalen. Fölets ben gjorde ett hål i livmodern och tarmen hadde kommit in och ut ur stoet en bit. De kände det inte gick att vända fölet utan att tarmen kunde gå sönder. Det stackars stoet som vanligtvis är en av de två vi har som är farliga. Hon verkade förstå jag ville hjälpa henne. Inga försök att sparka eller bita. Och gick jag en bit ifrån henne kom hon efter och ville ha sitt huvud i mina armar. Jag led med det stackars djuret. När det stod klart hon måste snittas fick hon ett medel för att stoppa värkarna och sprutor mot smärta, det hadde hon redan fått men fick mer. Hon fick transporteras en bit . Jag kände det inte skulle gå bra. Fabio kom hit idag , han som operarade henne. Han sa det var nära han klarat henne, allt var bra och tarmen var inget stort problem att fixa, men så gjorde fölet ett ryck och trasade av en stor blodåder på stoet. Hon förblödde medan hon var nersövd och fölet gick inte häller att rädda. Chefen sa han sett detta en enda gång förut på trettio år. Att fölet fått hål på livmodern.
Jag vet inte vad det är nu, men det var en otäck vecka, denna dag avslutades med att kaninen min födde tre döda ungar.
Fina Vega lb och de små änglarna som dött , nu är ni på ett ställe där ingen smärta finns...
Banalt kanske och skriva om detta efter det som hänt min vänn. Men jag tror faktiskt att hon precis som jag tycker allt liv är värdefullt, även om det inte går att jämföra på något vis..

torsdag 26 mars 2009

När ord inte räcker till..


Idag går mina tankar till dig...

onsdag 25 mars 2009

Doft av lavendel


Idag så hadde chefen köpt in något som både desinfekterar och håller mygg borta även i viss mån flugor. Det var något naturmedel med lavendel. Så en man sattes att med en vattenkanna som fylldes med jämna mellanrum att vattna alla gångar och fria golvytor i stallet. Det var en lite märklig upplevelse att det doftade lavendel i hela stallet. Biasuzzi s stall ägs numer till huvuddel av Mauro biasuzzi men till viss del också av tvillingbrodern Fabio Biasuzzi. Idag dök frun till Fabio upp här med en vänninna med två barn de ville se föl. De kommenterade att det luktade väldigt gott i det här stallet. Inatt föddes tre föl 2 hingstföl och ett stoföl. Så nu är det 18 föl. Men många på gång i april månad. Jag är helt galen i jordgubbar så nu är det en fin tid för mig när de har kommmit. Jag äter jordgubbar o mjölk varje dag. Fick nyheter från Sverige i går min systerdotter ska praktisera i en zooaffär. Syrran fruktar det värsta. Få se hur många smådjur som kaniner råttor ödlor och fåglar som hon kommer hem med nu sa syrran. Hon är lik moster sin i så fall. Jag är jätteduktig och har begränsat mig till en kanin. Men det blir nog snart kanariefåglar..Och sköldpaddor är gulliga...Jag får ta det lungt för jag måste ju ha djurvakt när jag ska till sverige. En kanin kan man ju få hjälp med , men lite värre med ett halvt zoo. Enligt min arbetskammrat är det Sverigebesök i Rom idag och igår av Kungen och Silvia, det var mer än jag viste. Italienarna här tycker vi är gammalmodiga som fortfarande har monarki. Och undrar vad vi har kungen till..

På bilden chefens nya hund en weimaran som heter Ciela.

måndag 23 mars 2009

Utmärkelse..



Jag har fått denna utmärkelse av utlandsmamman. Tack snälla du. Uppskattning är alltid lika trevligt att få. Jag har försökt länka till de jag vill sända denna utmärkelse vidare till samt utlandsmamman. Jag får göra som förut och säga länkarna finns längst ned på sidan i min blogg.


Jag har fler som jag skulle givit utmärkelsen , men som redan fått den. Jag försöker skicka till dem jag tror inte fått den och som jag givetvis tycker förtjänar den. Och Bimbo boy denna utmärkelse är ju som gjord för dig.

Sedan går den också till rara,fina Mitt nya liv..
och slutligen till saningsökaren, journalisten,författaren och humorristen Stefan Hagberg blog, han får dock finna sig i att dela den med Spiken, hans medförfattare och rådgivare. Stefan har väll inte direkt angivit detta, men det har jag förstått efter allt följt hans blog hur det förhåller sig.

söndag 22 mars 2009

Humöret är bättre nu..


Och hur kan det vara annat jag fick två små fölprinsar här igårkväll. De är så söta , och jag smälter alltid när jag ser dem. Sen kom en höna fram med elva små kycklingar också.Hur gulliga som hellst. Nästan så jag förlåter tupparna för det evinnerliga galandet när de gör sådanna små sötnosar. Ja sen köpte jag lite blommor i byn. Och färdiglagad mat kostade jag på mig, lite lyxigt pärlhöna och ungsbakad potatis och en sås. Så nu har jag tröstat mig lite. Och efter en glass så åker nog mungiporna upp ytterligare.Vädret är toppen så jag ska ut och kratta lite och plantera. Det är bara skönt att vara ute nu..Ett av fölen som föddes inatt på bilden ,mamma heter jovelinote och pappa är pine chip. Pine chip är ju en superhingst och numera bor han i Sverige och ägs av svenskar.

Irriterad och ledsen..


Det är märkligt, vi har mer och mer teknik för kommuniktion. Snabbare internet, mobiltelefoner, vanliga telefoner och vanlig snigelpost. Men endå tycks det som folk har mindre tid att höra av sig. Jo mina vänner de är duktiga på att höra av sig. Det behöver inte vara mer än en hällsning ,bara visa att man bryr sig. Jag vill själv också hålla kontakten och visa jag tänker på alla som står nära. Men sen har jag släkt som inte verkar tycka man är värld en minsta lilla rad. (Det går bra för vissa om de vill ha något. )Man tröttnar på att alltid vara den som skriver först, till slut känner man som att man tränger sig på och är ett sorts irriterande inslag i deras liv de inte har tid med. Det behöver inte vara värsta nyheterna man har att komma med, bara att man mår bra och livet rullar på. Jag köper inte att man har så bråtom att man inte kan skriva en rad. Det handlar om att prioritera, genom att inte höra av sig visar man just att man prioriterar bort den här personen. Har man inte fem minuter till att visa att man bryr sig om någon då ska man nog tänka över hur man lever. Eller så kanske en dag man kommer att upptäcka man är väldigt ensam. Det här lät ju ganska argt, men det är väll mer att jag är ledsen och besviken. Man vill ju faktiskt betyda något för de här man blir besviken på. Annars får man väll tänka om, och vårda de som bryr sig lite mer. Jag är omgiven av vänner och roligt jobb och i ett land jag trivs i, men det betyder inte att jag inte saknar familjen och vännerna från Sverige. Jag minns inte vem det var här på bloggen som skrev ett fint inlägg om snigelpost. Och det måste jag hålla med om ett brev det är tid omsorg och kärlek det...Nu ska jag åka till byn , och köpa frimärken så jag kan skicka lite snigelpost.

lördag 21 mars 2009

Föl fjorton o olivolja..


Ikväll var Monica ute med sin pojkvän. (vetrinärskan) Luca sa till mig han skulle åka iväg en halvtimme och jag var själv. Ja då går föllarmet. Jag hadde precis fått av mig byxorna och skulle byta om . S å snabbt på med dem igen och iväg på cykeln. Det var Facilita november. Jag behövde inte hjälpa till något mycket. Men fölungen var stor och sparkade av navelsträngen direkt så det blev lite blodigt. Det bästa är om de får i lugn och ro ligga och ha navelsträngen kvar det sker en blodöverföring från mamman till fölet som är bra. Det är normalt inga större problem om navelsträngen går av direkt. Man får hålla lite i stumpen så blodflödet stoppar och sen disinfektera. Jag höll på att knyta upp placentan när chefen Luca kom. Han sa jag måste cyklat fort och var en kandidat för giro d italia. Jag sa då får de allt ha fölalarm för att få fart på mig. Fölet var en kille så nu har vi fyra killar och tio tjejer. Jag hadde försökt hela tiden stoppa mobilen i fickan utan att lyckas så jag hadde lagt den i cykelkorgen och nu upptäckte vi varför, jag hadde vänt byxorna ut o in så fickorna var på insidan.Luca hadde fått en massa olivolja av finaste kvalite från en olivbonde i Toscana han är kompis med. Jag fick en massa olja i en femlitersdunk var en tre, fyra liter. Det smakade guddommligt. Jag älskar olivolja bara en bit bröd och en sån här fin olja är ju en delikates. Ett sto fick tyvär abort igår. Fölet var fullgånget och fattades en månad. Många gånger kan man klara dem då. Men det här var dödfött. Ett litet stoföl. Stoet hadde en problemgraviditet jag har gett henne ett hormon hela tiden som heter regumate. Många gånger kan det förhindra abort men inte nu. Idag hadde hon feber för hon hadde inte fått ut hela efterbörden.placentan. Så jag och monica fick skölja henne. Man har vatten och en kirurgisk såpa som kallas betadine och för in en slang i livmodern och fäster en påse med vatten betadine som man låter först rinna in och sedan rinna ut i slangen igen. det blir självtryck i slangen så det man sköljt in åker ut och med bitar av placentan och annan gojs. Man upprepar till man har en klar och bra färg på det som sköljs ut. Ofta räcker det med att skölja stoet . Men det kan också bli nödvändigt med en antibiotica kur för att häva infektion.Vi kallar detta för flasching. Det var lite om jobbet. Jag har varit och köpt penseer och jord. Jag får alltid sådan lust att plantera och så när vädret är fint. Såg en gulärla idag. Nu är det riktig vår..

Bilden är aprikosträd..

tisdag 17 mars 2009

ok, jag fortsätter lever ett tag till...


Strax före jul kände jag en knöl i höger bröst. Jag hadde ett blåmärke där och misstänkte det härrörde från ett bett av en unghäst. Han ville bara leka och hadde inte riktigt fattat vi inte tål leka lika hårt som hästarna leker med varandra. Sen gick det ett tag och knölen var kvar och jag började fundera om den kanske alltid vart där och jag bara inte tänkt på den före bettet. Jag höll ju på här i Italien med mitt id kort och krånglade för det behövdes för läkarbesök. Sist jag var hos min doktor här, pratade jag med honom och han skrev en akutremis. Så idag var det dags att åka till Treviso först för att få en tid. Och också för att köpa en ticket dvs. betala. Det kostade 37 euro. Men med tanke på den billiga medecinen och att läkarbesök är gratis är det ok tycker jag. O ch utan ticket hadde det kostat 90 euro. Jag fick skjuts till Treviso av Monica hela förmiddagen gick åt till detta. Ja vi hann ett litet besök på en fabriksförsäljning av keramik och glas. Där fanns det jättemycket jag ville ha. Men det jag gillar allra mest glas att dricka ur av olika sorter, jag kan inte köpa fler för skåpet är fullt. Så det blev en kastrull lite tråkig nyttogrej. Sen hem lunch ,jobba två timmar. Och sen var det dags för mamografin. Jag fick en tid på kvällen vid sex. Det var ett ställe som låg innan för ringmuren i Treviso. Tony skjutsade. Jag har inte gjort mammografi på många många år. Jag minns inte riktigt att det var så här. Hadde ingen aning om att det gick att dra ut och platta till mina bröst så mycket..

Jag fick svar direkt efter väntat lite i väntrummet. Det var ett hematom. Och ingenting som ens liknande cancer i något av brösten..Ja det var ju ett skönt besked. Det skulle ju vara typiskt nu ,när jag har min drömmtillvaro i Italien och mitt drömmjobb om man skulle fått cancer och dött. Ikväll lägger jag in en bild på fina Traffic Jam hon är klassad elitsto i Sverige. Hon är 22 år och dräktig fölar i slutet av maj. De hadde tänkt att låta henne slippa vara gravid för hennes ålder och ta embryotransfer. Men embryot ville tydligen stanna i henne, och hon mår utmärkt och är i bra kondition så då fick det bli så. Imorgon har jag massor att göra. Så det är snart läggdags.

måndag 16 mars 2009

Magnolia




Nu börjar magnolian blomma. Det doftar så gott på kvällarna av dem. Dofterna, koltrastsång,ljummet ute och inga mygg än gör detta till en underbar tid. Jag känner mig glad och sprallig hela tiden..Och DET BÄSTA det föds små föl...

söndag 15 mars 2009

Gul vår..




Jag var in till byn och mötte min favorititalienare cesco. Han var förman här förut. Och är en underbar kille, snäll,trevlig och bra på alla sätt. Jag saknar honom, och beklagade mig, då kom han hit idag med en del av sitt motorcykelgäng. Det blev en cappocino och en lång pratstund i solen utomhus. Jag köpte lite blommor också,fyra krukor små nejlikor. Två gula, och två orange-röda. Sen blev det två röda ranunklar också. Jag fick som tur var inte plats med mer i cykelkorgarna annars hadde jag köpt fler blommor. Igår började jag titta på melodifestivalbidragen, men kom på avvägar på youtube. Jag hittade Robert Gustafsson och Martin Stenmark när de var med i så ska det låta. De två slår alla i melodifestivalen med hästlängder. Sen kollade jag vidare på Robert Gustafsson i parlamentet och även på skansen. Det blev en trevlig kväll med en hel del skratt. Han är suverän att sjunga o härma alla möjliga artister. Han måste vara en ekonomisk hit att ha som uppträder. Istället för en massa artister så kan han härma dem alla ..

fredag 13 mars 2009

Hyperkänsliga karlar..

Jag börjar med vår provanställde. Han är korkad och har en förmåga att missförstå allt. Först trodde jag det var för min Italienska inte var bra. Men det är lika när de andra säger något. Det är så illa så Monica inte ens vill flytta föl med honom. Han kommer att se till de hamnar i kanalen säger hon. En dag sa jag åt honom snällt att det behövdes halm i en box för det var så lite och stoet skulle föla inom ett par timmar och hon kan inte föla på cementen. Han snäste jag kanske trodde jag var chef,och vad jag hadde för utbildning och befattning. Jag blev arg jag sa jag har halmat tio boxar o det är inte mitt jobb. Det var ditt och nu måste jag ge ett föl dropp så jag hinner inte. Då sprang han till förmannen och beklagade sig..Exempel på överkänslig karl två..
Vår sk. stallförman sade till killarna att de inte fick ta in en unghäst till vetrinären på röntgen utan måste vänta på honom. Sen drog han och gjorde något annat. Fabio vetrinären var här,och hadde röntgenutrustning med sig, det närmade sig lunch och han ville hem. Han har en timmes resa. Monica sa till killarna att hämta unghästen. Nej det vågade de inte för stallförmannen sagt de skulle vänta på honom. Men sa hon vi är två vetrinärer här och väntar , hämta nuuu. De gjorde det. Sen kom STALLFÖRMANNEN (han är nybefodrad och stolt som en tupp. chefen ville egentligen inte ha honom men hadde inget val just då). Han började skrika och gapa varför de inte väntat på honom. Nej det är mina order sa monica då. Han var galen skrek o gapade och slutligen sa han jag åker hem. Ja gör det sa monica och så drog han..Man står bara och gapar. Han vill vara stor viktig boss, och gör bort sig så , och helt i onödan.
Jag och Monica snackade om det sedan. Det är nog svårt för dem att ta att en som är yngre och destutom är kvinna inte lyder dem. Destutom är hon hans överordnade. Jag har försökt att förklara för samma person en annan gång att bestämma är inget viktigt för mig. Men jag vill jobbet flyter och att hästarna ska ha det bra. Och ser man något som är fel måste man kunna säga det utan de beter sig som någon i sandlådeåldern. Snudd på de börjar gråta av ilska "för de inte får visa sin tapperhet med sitt svärd och sin cape". De gör prestige av allt. Den som inte är så är det yngste killen här och så Tony förståss. De är mer avslappnade . Det är väll kanske en generationsfråga, för nicola är det inte så konstigt en tjej kan ha en åsikt eller komma med något vettigt. Nu kommer stallförmannen inte prata med Monica på ett par veckor. Suck de är så pinsamma. Jo att han blev chef beror på följande Jag vill inte, med tanke på de som jobbar här skulle få spader om de hadde en kvinlig bas. Just då förmannen fick jobbet var det kris på personalsidan. Jobbet kan inte gå till en nyanställd det vore att trampa för mycket på de som jobbat längre resonerade chefen. Den enda som jobbat här lika länge som förmannen är om möjligt endå dummare. Och bossen sa till mig att han har ju inte högre lön, och jag ser till allt det inte blir alltför galet. Sen kan han sprätta runt nöjd med sin titel. Jag jobbar inte under honom jag ansvarar direkt till chefen och har mitt ansvarsområde med fölen,förlosningar och hingstarna. Det är bara ibland jag gör något som liksom överlappar och går in på hans ansvarsområde då kan han väll få basa. Jag har inget emot det så länge det inte är något tok.Så han basar egentligen bara över fyra pers som mest mockar sopar ger mat och hämtar häst i hagen i huvudsak. Tänk att man kan bli så hysterisk då. Nu blev det en liten utläggning om varför förmannen är förman, det var lite för att förklara situationen. Min mamma brukar säga det är rena såpoperan här och det ligger väll något i det.

torsdag 12 mars 2009

Tack Utlandsmamman..

Hehe indirekt tack vare dig fick jag en ny liten erfarenhet av Italien, och jag redde ut det till slut..Jo den där gratisboken från bokförlaget vi skickade efter genom att fylla i en kupong..Från det bokförlaget ringde en dam, vi fick ju uppge telenummer på mailet. Hon ringde precis som jag höll på att försöka få en bångstyrig häst i transporten, jag fattade inte vem eller vad det var först så jag bad henne återkomma . Ja det gjorde hon, Jag slumrade till på lunchen. Och blir jag väckt då är jag helt vimmsig. Då ringde hon. Hon sa de skulle komma förbi med presenten så mycket uppfattade jag. Jag sa jag jobbar till halv sex minst. och hon avslutade med ja men då har vi ett möte då. Och la på. Då vaknade jag till och resten av vad hon sagt om att sälja böcker började gå in i min sömniga hjärna. Jag kollade efter nummret tänkte ringa tillbaka och klargöra jag inte tänkte köpa något. Men det var hemligt nummer.
Punkligt anlände en slipsklädd herre som såg ut som ett Jehovas vittne. Han fick först fajtas med Paola på kontoret, hon är ganska barsk. Hon släppte inte in honom förän hon ringt upp mig och kollat så det var ok. Jag mötte honom. Han log stort och frågade om jag var den han sökte. Jag bekräftade det. Och sen sa jag att jag ska säga med en gång att jag tänker inte köpa något. Och inte hadde jag haft något telenummer att ringa för att klargöra detta, så lite får ni skylla er själva sa jag. Han blev och se ut som ett åskväder och undrade hur han kom ut genom grindarna. Jag svarade älskvärt att jag kan öppna. Han skulle ut genast sa han. Sen försvann han med en rivstart, och gratispresenten den får jag nog se mig om efter i himmelen..lustigt..Men lite mallig att jag fixat även detta på Italienska, och inte snopet blivit stående med något lexikon för tusentals kronor..Så nu vet ni vad som väntar hehe...

onsdag 11 mars 2009

TÄVLING för oss utlandssvenskar.


Det pågår en tävling hos permanentformsvacka.blogspot.com . Man kan vinna den här boken på bilden. ..Jag tycker det är roligt med de här bloggtävlingarna. Och att priset är en bok gör inte saken sämmre, svenska böcker är efterlängtade här, och jag är säker de andra utlandssvenskarna också gärna vinner något läsbart. Jag har funderat på att ha en tävling själv. Kanske en variant där svenskar boende i Sverige eller annat ställe än Veneto kan få chansen vinna något härifrån. Vad tror ni om den ideen ?

tisdag 10 mars 2009

Diva maniscalco-diva hovslagaren




Piero var här idag. Han är den hovslagare som värkar hovarna på fölen och unghästarna. Jag kallar honom diva för han har ett mycket speciellt sätt. Han har inget emot mitt öknamn på honom. Han är en av de få här som pratar bra engelska. Faktum är att det är våra båda hovslagare samt vetrinärena som kan engelska, de andra kan inte det.
I alla fall så var det ett tiotal ettåringar som skulle få hovarna putsade inkl. min Oscar. Oscar han är jättesnäll och lyfter på hovarna utan problem. Jag gav honom vacin och avmaskningsmedel också. Han äter allt jag ger honom. Även sånt jag inte ger honom, han har ätit upp några knappar och han är expert på att dra av hårsnoddarna på mina flätor och äta upp dem.
Sex småföl fick sina hovar fixade för första gången. Det är viktigt att hovar värkas, det heter så. Man klipper dem med en tång och filar dem med rasp. Om man inte gör det kan de få sne benställning. I det vilda sliter de ju hovarna på ett annat sätt men när de går i mjuka gräshagar och står i box så sliter inte det ner hovarna på ett naturligt sätt. De små får inga skor. Men någon enstaka ettåring får skor för att korrigera benställningen.om de belastar snett.
Fölen hålls av två personer ganska löst men intill sin mamma. en har armarna runt halsen och en håller en hand under svansen och ett lätt tag i svansen. flyttar sig fölet bakåt hålls den tillbaka av detta. Jag kunde inte ta bild med blixt i stallet ville inte skrämma fölen. De tycker det är lite läskigt endå att bli fasthållna i början. Men de vänjer sig fort.Man får ta feber på dem ibland, ge vacin,avmaskning osv. Så det är viktigt att ta det lungt med dem så de inte blir rädda för folk och därmed kan sparkas. Här har jag fått igenom stora förändringar sedan jag började. Killarna hadde rena vilda västern här och slog också fölen de trodde de kunde skrämma och slå dem till lydnad. Sen hadde man som ett brev på posten ganska farliga och rädda unghästar. De har sett mina metoder och nu slås det inte på några föl. Men jag fick kriga mycket med dem, som tur är höll chefen med mig. Det var okunskap, de är inte elaka och de tycker själv jobbet är roligare nu när de blir kompisar med hästarna i stället. Och olyckorna har minskat på personal också.
Det är ju korkat att tro att ett litet föl inte blir rädd när man försöker hålla fast det, och endå mer korkat att tro det blir lugnare av stryk. Föl är nyfikna varelser och med lite tålamod blir de väldigt snabt tillgivna och orädda. Sen kan de bli riktigt efterhägnsna. När jag kommer ut i hagarna på sommaren har jag alltid en svans med föl efter mig som alla tävlar om att få uppmärksamhet.
Antonio från Cesilien var här också, han har jobbat natt här förut. Han hämtade gödsel, han sa han skulle odla tomater stora som meloner i år. Han bor i Mestre nu med sin fästmö. Jag ska till dem på middag denna söndag eller nästa. Han är rolig men har ett hett temprament, han säger det är typiskt för södern... Magic moment bi har startat tre gånger och vunnit alla tre gångerna, men idag i Milano blev han trea . Han fick en bra tid, Biasuzzi själv körde honom. Jag har inte kollat loppet än , min gissning var att det var lite för tidigt att på fjärde starten möta så tufft motstånd. Han har att brås på hans mamma Ruth bi hadde Italienrekordet för ston i många år, det är helt nyligen det blev spräckt. Och pappan är den fina hingsten Cocktail jet. Jag har gillat den här hästen enda sedan den föddes jag kallade den mefhisto för den var en riktig busunge. Mamman dog i kolik förra våren, till min stora sorg. Hon borde haft många år kvar än. Här kommer en bild på cesiljanaren med fästmö..och så klart diva hovslagaren i sin regisörsstol..

måndag 9 mars 2009

Veronicas föl undersökt..


Bloggfölet som är född på Veronicas födelsedag blev undersökt idag av vetrinär. Hennes mamma har förut fött två föl med gomspalt. Vilket innebär att när fölet diar rinner en del av mjölken ut genom näsborrarna och en del ner i lungorna. Det kan orsaka lunginflamation. Det första fölet som fick det dog de uppmärksammade inte problemet innan det var för sent. Det andra föddes för två år sedan och blev opererad två gånger hon fick en sond som vi matade henne via. Det var mycket jobb med att mjölka stoet och sonda fölet. hon hadde en munkorg och tejpad för att fixera käken så hålet i gommen kunde växa igen. Fälet var så duktigt och när jag sondade henne så smackade hon och trodde hon diade. Det var jag som fick sköta om allt detta. Jag kom nära det lilla fölet. En gång smet mamman och hon , mamman är nämligen utbrytardrottning. Den nyopererade fölungen hoppade i en kanal och simmade. Men de klarade sig från det äventyret. Nu har Visa som mamman heter alltid en kedja på sin boxdörr.

Veronicas föl fick en slang med en kikare ett instrument man ser ner i strupe och hals med i sig idag. Hon tyckte det var lite läskigt. Men glädjande nog så är hon frisk och har inte gomspalt. Och stora syster då, ja hon är en fin unghäst och har precis börjat att köras in. Här är en bild på fölet med sond och munkorg. slangen som går upp över ögat är sonden jag hällde i mjölken . den går in i näsborren och ner till magsäcken. Fölet var en glad o go liten unge trots operationer och medecinering. hon är fortfarande en trevlig häst. Lilla syster ,Veronicas föl ser ut att bli lika snäll

En fin utmärkelse..


Den här är jag lite sen med att lägga upp. Men jag är väldigt glad åt den, Tack pysen73.blogspot.com . Jag skickar denna utmärkelse vidare till de som är på min länklista längst ner på sidan. En del har redan fått denna utmärkelse. Men ni andra kan plocka upp den här.

Och jag håller med pysen tack för att ni finns..Och pysen jag bollar orden tillbaka till dig, tack för att du finns..

söndag 8 mars 2009

Mallig kille med två fruar..


Idag är det soligt och fint så jag var uppe tidigt. Torkade golven och sen cyklade jag en tur. Jag stötte på herr påfågel med två fruar. Franco kom förbi. Han har säkert gått ner 30 kilo, han väntar på mer operationer. Han har något som heter ernia i magen, jag vet inte riktigt vad det heter på svenska cystor kanske. Gubben jobbar ju här, men har varit hemma sedan före jul. Jag tvivlar på han kommer igen och jobbar. Nicola o jean piero dök också upp och det blev en diskussion om världsekonomin, ja den löste vi ju på en kvart. S å ge oss lite makt fixar vi krisen..

Hemma fritterade jag zuccini och squasch, gott. Nu ska jag lata mig en stund innan jag går ut i solen igen..

lördag 7 mars 2009

Våryra bland stora o små..




Idag var det soligt och fåglarna sjöng. Och i skuggan var det fullt av små insekter som påminde om knott. Irriterande de flög kring ögonen o i ansiktet. Men det får man ta, när man får sol o värme. Vi släppte ut några föl nu när det var varmt. Jag har ett kort på VERONICAS FÖL andra gången i sitt liv den var ute. Allt ska undersökas och sen att springa runt och prova de långa benen är kul. Ja sen kommer en bild på min bebis oscar som blir ett år 23 aprill. Han hoppar alltid när jag ropar lilla gubben så jag gjorde det och var bered med kameran.


Monica vetrinärskan gör framsteg i svenska dock ett litet underligt ordföråd. Så ja ta det lungt, lilla gumman , lilla gubben, nu är det bra, duktig flicka,duktig pojke, och nej fy ..Hon hör vad jag säger sen frågar hon vad det betyder, det är min konversation med hästarna hon avlyssnar. Men ibland blir det lite skojj. Jag mixar nämligen svetalienska , bra bellisen är en sådan mening. bellisen är bella som jag försvenskat omedvetet. bella betyder som bekant är vacker. Monika trodde bellisen var svenska och frågade vad det betydde, först då blev jag medveten om vad jag gick och sa.


Inatt föddes 2 föl till den första lilla killen och en tjej till. Nu är det tio små stoföl och en liten hingst. Hingstfölet var stort så vi fick dra rejält jag och monica. Men det gick bra..

fredag 6 mars 2009

Doktorn sista gången på ett tag...

Jag var till doktorn ikväll, han hadde skrivit ut fel medecin till mig. Apotekaren hadde skrivit en lapp med rätt medecin . Det gick snabt när jag väl var inne hos doktorn, men han kom45 minuter sent till mottagningen den här gången också. För detta stackars recept har jag gjort många resor. En gång in till byn för att ta kort, tre gånger till Mogliano för id kort. En väntetid på en månad, samt ett besök av polisen. Två gånger i våran by för att höra om inte jag kunde få läkare här, två gånger till mogliano för att få lista mig hos läkare. tre gånger till bonisiolo till läkaren, första gången var det stängt stod det på en lapp på dörren. Sen nu en extra gång för receptet var fel. Nu ska jag bara till apoteket i byn för andra gången för att lösa ut receptet.puh..
Det gäller att vara uthållig. Som tur är så har det slutat regna i alla fall, det ska vara fint i minst tio dagar nu enl. väderrapporterna. Igår fick vi hit en hingst som är fyra år som jag tycker mycket om. Jag påbörjade hans uppfostran som ettåring, då tyckte jag han var kullens finaste häst. Och nu får jag se honom igen efter två år, och han är fortfarande en snygging. Han heter Lester bi hans pappa är jean d beavail och mamman vårat sto valley cheer. Han har en halvbror i Sverige hos Olle Goop. De har inte samma pappa. Men vår hingst pappa jean d bevail är son till coktail jet som är far till den svenska halvbrodern så de är väldigt nära släkt. Brodern i Sverige är också avelshingst och heter Makhtoub jet. Jag skulle ta kort på Lester i hagen idag men då tog batteriet i kameran slut. Jag återkommer imorgon med bilder. Idag har jag och Monica satt på två fölalarm och imorgon blir det två till så nu börjar det bli riktigt tätt med förlossningar, en bråd tid väntar.

torsdag 5 mars 2009

Bara flickor..


Precis som jag väntat kom föl nr nio igårkväll. Och det var också en liten flicka. Stoet heter Uweny och pappan är hingsten vi har i Usa, Equinox bi. Hon var jättesöt med en vit liten bläs och vitt på mulen och två vita bakben i övrigt ljusbrun med svart man o svans. Inte ett dugg rädd häller. De brukar bli rädda när vi ska ge dem stelkrampsvaccinet och ta blodprov. Men inte hon, hon var bara nyfiken. Alla föl får de här sprutorna bara några timmar efter födseln.Tre ston har vi satt larm på idag, så det blir mycket att göra ett tag nu.

Jag har ganska fullt upp just nu. Sen har det varit plaskregn. Det lockar en inte precis att ta cykeln och handla. Speciellt nu som man får ta en omväg till tanternas affär, de bygger en tunnel under järnvägen. Men jag har tur jag har tanterna. Jag ringer till dem och säger vad jag behöver . Och Lorenas man kommer över med varorna i bil. Han kör ut gasflaskor så då lägger han in det i sin rute. Jag är ju och jobbar, så han ringer bara på porten så släpper de på kontoret in honom. och när jag kommer hem för lunch står kassen med mat där och väntar vid dörren. Och kvittot ligger i kassen, jag betalar antingen vid nästa besök eller i slutet av månaden. Hem körningen tar de inget extra för, det är service det. Och jätteskönt att slippa cykla dit i regnet.

Jag vet inte riktigt vad det blir på söndag. Antingen till en kompis i Padova eller så till Mestre till ett par jag känner. Nu ska jag gå och steka lite zuccini..Bilden är La gioconda bi hon tävlade ikväll i Bolonga. Det blev gallop, men annars är det en bra häst..

onsdag 4 mars 2009

Kan små påskliljor drunkna?

I så fall finns nog risken att den jag har kort på för några dagar sedan drunknar. Det spöregnar och är en liten sjö just vid min port där den står. Nu sticker bara toppen upp stjälk och blad är under vatten. Inatt kom föl nr åtta också det en liten tjej. Jag väntar bara på larmet ska ringa för det kommer en till denna natt. N u är jag ensam svensk kvar hos Biasuzzi. Jan Nordin flyttar tillbaka till Sverige. Jag har vetat om det en tid nu, men först idag är det offentligt och står i tidningarna. Jag kommer att sakna Janne, men hoppas han får det bra på Solvalla och får bra hästar i träning. Han har ju familj kvar här, så han kommer nog och hällsar på.
En klasskamrat/vännina har hittat på mig här på nätet, först på facebook och sedan hit. Jag är jätteglad för det, vi har haft mycket roligt ihop. Och jag har alltid räknat henne som min vän. Men jag flyttade från byn, och hon fick familj så det är länge sedan vi hadde kontakt. Tack vare nätet kan vi åter knyta kontakten. Och när jag kommer till Sverige och hällsar på, då ska jag ta en sväng förbi henne . Det brukar bli kring jul. Det är enda tiden jag inte har fullt upp här.
Chefens valp ylar så fort den hör mig nu och skäller. Deet är tacken för jag gullade lite med den, och tyckte synd om den. Jag gillar alla djur. Men katter låter inte lika illa och högt som hundar. Sen luktar katter inte häller så illa. Hästar är inte häller så bullriga av sig och luktar inte illa. Hästar kan ju låta, men hundar de kan skälla i evigheter om de har tråkigt. Fullt i klass med tupparna här. Jag fattar inte de orkar gala så länge. Föresten man äter något som är kastrerad tupp här...Hur sjutton kastrerar man en tupp?

tisdag 3 mars 2009

Badkar....

Jag brukar säga det är inte mycket jag saknar här, förutom mina vänner och familj. Men idag saknar jag badkar. Inte för jag alltid haft det i Sverige eller att det inte finns i Italien. Men jag har bara dusch här. Tänk vad skönt att krypa ned i ett badkar fyllt med riktigt varmt vatten och ligga och tina upp. När det är lite småruggigt ute och man har jobbat så musklerna är stela. Det kom hö idag. Och vi var inte så många som jobbade. Jag och Tony lastade av halva lastbilen själv konkade bar och staplade höet. sen kom Sandro, han hadde varit runt i hagarna med mat till hästarna. så vi var tre på andra halvan. Jean piero tittade på och buttade ner balarna från flaket. Han ville inte hjälpa till då skulle han få ont i ryggen sa han. Jag har skolios och har redan ont i ryggen men är van. Som sagt var ett bad nu skulle vart fint. Det finns ju badkar här kom jag på i hästhagarna som hästarna dricker ur. får väll dra en vattenslang till närmsta badkar och ta ett bad under stjärnorna..Nattvakterna skulle nog göra stora ögon och hästarna med. Chefen luca kom hem med en fyra månaders valp en jakthund en tysk sort som heter waimaran eller något sånt. Jag och Monica gullade lite med den, sen stod den och ylade så fort den hörde vi kom i närheten. Stackarn hadde inga leksaker eller tuggben. De verkar inte förstå riktigt en hunds behov här. Jag ska fixa något för den att pyssla med imorgon. Valpen är instängd i en box. Hoppas den får komma in i boxen där de har schäfertiken sen, så de har sällskap av varandra åtminstånde. Nu ska jag gå och duscha, det är det som står till buds utan badkar..

måndag 2 mars 2009

Luca Zaia - jordbruksminister..

Den vänstra på bilden är Luca Zaia. Enda skillnaden idag var att han tagit av kavajen och hade bara skjortan och slipsen på sig..

Högdjur..


Idag kom Mauro Biasuzzi och fru hit. Med sig hadde de en massa kostymgubbar. Jag pratade med en lite grann och han var med mig och klappade ett föl. Han tyckte fölet var gulligt och orädd trevlig karl. Sen när de gått talade Vetrinärskan om för mig vem min "kompis" var. Det var Italiens jordbruksminister, Paolo de Castro tror jag vist han hette.Här är en bild på honom. Vad jag har förstått är det delvis tack vare honom travet har en framtid i Italien. Det var han som kom på ideen att en procent av inkomsterna från spelautomaterna skulle gå till travet och lösa den kris som var i höstas. Det tackar vi för..JAG SKREV FEL NAMN PÅ MINISTERN HAN HETER LUCA ZAIA OCH INGET ANNAT...Jag lysnade inte så noga när han presenterade sig. jag minns hästnamn, men folk har jag svårt för att minnas. Men det var i alla fall rätt ministerpost jag skrivit Paolo de Castro var hans föregångare. Tyckte väll bilden var olik ska se om jag hittar rätt minister på bild återkommer..

I övrigt fick jag en glad överaskning när jag var till apoteket här och skulle lösa ut mitt recept med medecin. Det som kostat 800 kronor i Sverige kostade fyra euro här. Jag kände nästan som jag vunnit på lotteri. Jag som förnyat mina recept i Sverige och löst ut dem där hela tiden..Jag skulle ha spart åtskilliga tusenlappar om jag gjort det här. Fast jag har ju nyss fått mitt id kort som var nyckeln till allt. Utan det ingen doktor och inga recept.

söndag 1 mars 2009

Vänner..




Idag ska det bli en riktig latdag. Mina två senaste söndagar har varit mysiga med carneval. Men jag har fått kliva upp tidigt för att få plats på tåget. Så dagen inleddes med sovmorgon ända till halv nio. Sen tog jag en cykeltur till byn. Jag köpte Sarde a la venezia. som är en favorit. det är lök russin pinjenötter och sardiner jag tror det är vinäger också. Jag älskar denna rätt. Rätten kallas också sarde al sour. En liten minipåsklilja har tittat upp vid min port, ett vårtecken. Jag köper lökväxter som jag sen när de vissnat ner petar ner lite varstans och sen glömmer jag bort det, och får små överaskningar året därpå. Borta vid förra årets fölungar, småhingstarna hadde de lite siesta på maten. Två kompisar vilade tillsammans jag tog kort på dem...nu ska jag fortsätta med latandet...